Kokoskoek
Waar komt de kokoskoek vandaan? Die lekkere zoete, gele koek met de ietwat golvende bovenkant. Gebakken van kokos, soms met een gat, meestal met ouwel aan de onderkant. Sommige bakken amandel of gember mee. Je zet er met smaak je tanden in.
Je hebt meer koeken waarvan ik mij afvraag waar ze vandaan komen. Zoals de tompoes, de Bossche bol, het Haagse hopje, stroopwafels, de kletskop en de jodenkoek die tegenwoordig odekoek heet.
Iedereen kent ze. Net als de kokoskoek. Waar komt de kokoskoek vandaan? Dat soort onzinnige feitjes interesseren mij, daar zit een verhaal in.
Kokoskoek of kokosmakroon of macaron
Het is een tikje verwarrend voor mij: is het nu een kokoskoek of kokosmakroon. Het kan alle twee. De koek is flexibel, er kan van alles in. Zolang de buitenkant knapperig is en de binnenkant zacht: amandelen, kokos, citroen, gember enz. Je leeft je maar uit. Maar waar komt dat ding nu vandaan?
Als zoveel lekkere dingen ligt de bakermat in Italië. En de oorsprong is die macaron. Die naam, ik verzin het niet, komt van maccherone. Macaroni! Dat is een iets te vrije associatie. Maccherone betekent plakken en dat verwijst naar de oorspronkelijke inhoud amandelspijs.
Culinaire historici zeggen dat de oorsprong ligt in een Italiaans klooster uit de 8e of 9e eeuw. Catherine de’ Medici, de vrouw van koning Hendrik II, bracht de macaron in 1533 naar Frankrijk. Het schijnt dat ze aan het hof dol waren op de koeken en het verhaal gaat dat Marie Antoinette (de koningin die zei: “als ze geen brood eten, dan eten ze toch cake.”) in de gevangenis klaagde over het gebrek aan macarons.
De oorsprong
Tijdens Napoleon III begon de macaron aan zijn opmars vanuit een Parijse patisserie met koekjes bestaande uit amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Uiteindelijk kwam de macaron ook naar Nederland. Vanuit de Indische keuken werd kokos toegevoegd en ‘ons bin zuunig’, dus voegden we ook de goedkope aardappelzetmeel toe.
Is de kokoskoek lekker?
Ja, ik vind hem lekker. Toch lijkt hij als een verarmde bastaard op zijn rijke adellijke neef: de kokoskoek komt niet in de buurt van de Franse macaron. Dat zijn twee kleine, op amandel gebaseerde schuimpjes met een crèmevulling. De lekkerste schijn je te vinden bij Carette, een theehuis met diverse vestigingen in Parijs.
Hier vindt je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook
Hier vindt je een recept voor kokoskoeken