Waar is de klomp gebleven?

Ja, waar is de klomp, dat blok dat letterlijk aan je voeten hangt, gebleven? Ik heb dat houten onding al in geen jaren gezien want zo handig is een klomp

bron: goedkopeklompen.nl

niet. Bovendien loop met zo’n houten schoen eens door lekkere vette rivierklei, de lengte in je paspoort gaat met elke stap minder kloppen.

Tegenwoordig is de klomp een toeristisch cultuurgoed en het maakt niet uit of het in de stad of op een hutje op de hei is: waar toeristen komen vind je de klomp in welke kleur of maat ook. Weinig Nederlanders dragen nog klompen, misschien een enkele boer om de duurzaamheid van zijn bedrijf te promoten. Maar verder?

Waar komt de klomp vandaan?

Dat soort onzinnige weetjes hebben voor mij een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Nutteloze kennis is een pracht bezit. Dus waar komt de klomp, het holleblok, de kloef, de kloon of hoe die dingen nog meer heten vandaan?

Houten zolen met lederen of stoffen banden of riemen zijn ouder dan de klomp en vond men zowel in Europa als in Azië, en ook bij de Romeinen en Galliërs. De volledig houten klomp, dus ons toeristisch exportproduct, is typisch Europees en komt vooral voor in België, Nederland en Frankrijk. Rijke lui hadden geld voor leren schoenen, voor de rest van de middeleeuwers was dat onbetaalbaar en in Nederland waren klompen perfect om in de modderige grond de weg te vinden en vanwege het wisselvallige weer.

De basis van het Romeinse rijk

De oude Grieken droegen sandalen met veel riempjes of liepen blootsvoets. De Romeinen gebruikten ook sandalen maar voor hun legioenen waren die van een goede kwaliteit en daarom wonnen ze, volgens mij, hun oorlogen.

klomp een
romeinse sandaal. Wikipedia.commons. the free media repository (Matthias Kabel)

Als je schoen los schiet in een gevecht of je voelt de stenen steken door de zool dan vecht dat minder prettig.

Die zware sandalen van de Romeinen heten caligae en daarop marcheerden ze door heel Europa.  

De Romeinse keizer Caligula (“Laarsje”) ontleende zijn bijnaam aan het feit dat hij als kleine jongen al op caligae in soldatenkampementen rondliep. Later was Gaius Caesar Augustus Germanicus  niet zo’n schattig jochie meer en links en rechts vielen er doden langs het pad tot hij zelf vermoord werd door zijn lijfwacht.

Het is een speciale techniek

Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Mensen die het nog nooit gedaan hebben, hebben er veel moeite mee en verliezen elke keer die verdomde klomp. Door de tenen te krommen bij het optillen van de voet wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust en meestal hebben die ook een dikke pees bovenop de voet vanwege dat klompvasthouden. Zo’n inspanning doe je alleen als het echt niet anders kan en nu heeft iedereen minimaal tien paar schoenen in de kast staan, waaronder natuurlijk ook een paar gezondheidsklompen.

En zodra je die klomp zat ben, zijn er genoeg alternatieve gebruiksmogelijkheden: je maakt er een scheepje van, een vogelhuisje kan ook en natuurlijk een bloempot. O ja, ik zou bijna het boerengolf vergeten.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel