Ties de Wever

Van Ties de Wever had ik nooit gehoord tot we koffie op een terras dronken. Daar stond een kopbeeld van iemand met een hoedje op. Leuk, dacht ik, een beeldje van Toon Hermans. Toon was het niet, Ties stond daar op een sokkel. Een markante kop, een pijp in de mond en met zo’n naam moest daar een verhaal in zitten.

Ties de Wever
Borstbeeld van Ties in Stramproy

Ties Steijvers

“weet U waar Ties Steijvers woont?”

“Ik ken iedereen in het dorp maar niet Ties Steijvers.”

“Ze noemen hem ook Ties de Wever.”

“O, Ties. Eerste straat rechts. Het derde huis. Maar ik zou nog een uurtje wachten.”

“Waarom? Het is tien uur.”

“De nacht was helder, de maan bijna vol. Ties lag vannacht niet in bed.”

Thuiswever en smokkelaar

Zo kon een gesprek verlopen zijn. Ties had zijn bijnaam de Wever te danken aan het thuisweven. Hij bleek de laatste thuiswever van Stramproy te zijn. Dat thuisweven was geen vetpot. Alles wat we ervan overhielden was “schering en inslag.” Met tegenwoordig de betekenis van “niet gewenst”. Mondige mensen waren in die tijd zeker niet gewenst. “Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm,” sprak de fabrikant tot de pastoor. Zo’n dorp was Stramproy. Dat deed me denken aan de verhalen over de bokkenrijders. Dat was in Limburg, vlakbij en in net zo’n arme streek.

Ties de Wever was ook smokkelaar

“Hij was een smokkelaar. Die diep in de nacht steeds weer z’n smokkelwaar de grens over bracht, “zongen Johnny Hoes en Stef Ekkel. De Belgische grens lag om de hoek. Ties vulde zijn inkomen aan met smokkelen. Zonder risico was het smokkelen niet, er vielen doden bij. Zoals Ties zei “Als ze je van die blauwe bonen langs je buujel schieten, loop je graag wat harder.”

Vincent van Gogh

Ties moest een markant figuur geweest zijn. Zo’n beeld kreeg je als jongen van de gestampte pot niet zomaar. De Mooshoofpaadzengers zongen in de streektaal een ode aan Ties. Misschien scheelde het dat een van de zangers ook Steijvers heette. Er was een film waarin hij een rolletje speelde. Vincent van Gogh schilderde meerdere thuiswevers. Misschien stond op een van die doeken de opa van Ties. Wie zal het zeggen?

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Hier lees je deel een van de Bokkenrijders.

Dit is deel twee van de Bokkenrijders.

Hier lees je deel drie van de Bokkenrijders.

Deel dit artikel