Feyenoord wordt kampioen

Feyenoord
De kuip. Bron: indeBuurt Rotterdam

Het gaat er naar uitzien (afkloppen, afkloppen, afkloppen) dat Feyenoord misschien dit jaar kampioen wordt. Voor het laatst was dat in 2017. Als ik naar de gewonnen prijzen kijk is het 1. Ajax, daar bestaat geen twijfel over. Daarna 2 Feyenoord en 3 PSV. PSV is vaker kampioen geweest en heeft vaker de Johan Cruijff schaal gewonnen. Daar staat tegenover dat Feyenoord meer bekers gewonnen heeft en een keer de wereldbeker. En Feyenoord heeft de meeuw van Treijtel, daar kan niets tegenop. Bovendien is PSV natuurlijk vooral kampioen geworden dankzij het geld van Philips. En, laten we eerlijk wezen, PSV heeft noch met Ajax, noch met Feyenoord een klassieker. Sterker: in de 50 Greatest Derbies-lijst van WorldSoccer staat Feyenoord-Ajax op plaats 16. Nog voor Arsenal-Tottenham.

Voetbal

Ik ben van Feyenoord. Niet dat ik nu veel om voetbal geef.  Vier jaar geleden ben ik voor het eerst van mijn leven naar een voetbalwedstrijd geweest: NEC-Feyenoord, samen met mijn zoon. Dat was leuk: mooi weer, leuke sfeer, pilsje erbij en Feyenoord won. Echt fanatiek ben ik dus niet. En ik heb ook niet echt de pest aan Ajax, verre van dat: ze spelen vaak heel mooi voetbal. Maar ik heb niets met Amsterdam en verder is het simpel. Willem van Hanegem en Eddy Treijtel gingen van Xerxes-DHC over naar Feyenoord. Delft ligt vlak bij Rotterdam en Feyenoord haalde als eerste club uit Nederland Europese successen. Vandaar Feyenoord. Bovendien hebben ze het mooiste stadion van Nederland, al ken ik dat alleen van popconcerten. Even terzijde: wanneer wordt de kuip nu eindelijk eens gerenoveerd?

Feyenoord is afzien

Om aanhanger van Feyenoord te zijn moet je afzien: ze worden niet zo vaak kampioen. Om aanhanger van Feyenoord te zijn moet je masochist zijn. Anders hou je dat niet vol.

Of zoals Gerard Cox zei: ‘Feyenoorder ben je niet voor de lol’. Of met Hugo de Jong te spreken: ‘Feyenoordfan is eigenlijk een grote lange cursus omgaan met teleurstellingen’. Er zijn mooie boeken over dit masochisme geschreven. Ik ben niet van het dichten, maar de bundel met Feyenoordgedichten van Mark Boninsegna ‘6motherfunking2’ vind ik fantastisch.

Voetballiederen

Je hebt ‘you never walk alone’ en Ajax heeft de Ajaxmars. Dat spelen ze bij het begin van elke wedstrijd. Het ultieme bewijs dat Ajax echt hele goede spelers heeft, want na het horen van dit wanstaltige gekerm is het voor de gemiddelde voetballer godsonmogelijk om ooit een thuiswedstrijd te winnen. “Witte schare dapp’re strijders fier en koen”, “Wie gaat niet op Ajax prat”. Wat is dat voor slap gezever? En dan een mars? Marcherende godenzonen? Laat je nakijken! Soldaten marcheren! Godenzonen wervelen en dansen over het voetbalveld!

Er is natuurlijk maar één echt voetballied in Nederland: ‘hand in hand kameraden’. Meer hoef ik hier niet aan toe te voegen of zoals de Amerikanen zeggen “I rest my case”

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel