Beeltenis

Beeltenis
Kunstwerk “Santa Claus” van Paul McCarthy. Rotterdam. Bron: F. Eveleen

Beeltenis betekent hetzelfde als beeld en dit is mijn derde verhaaltje over beelden. Je hebt beelden en je hebt beelden. Zo heb je de denker van Rodin en kabouter Buttplug. Meestal richt men een beeld op ten nagedachtenis van een held of staatsman. Bij mij roept een beeld van een staatsman niet veel gevoel op.  Ik voel meer bij de beelden van iemand als Rodin of kabouter Buttplug van Paul McCarthy. Dat is niet Sir James Paul McCartney. De laatste is meer bekend van de Beatles, hij schijnt te schilderen maar van beeldhouwen kan ik hem niet beschuldigen.

Beeltenissen en stupide hebzucht

Beeltenis
Bron: Trouw. De kunstenaars Arnoud Holleman en Gert Jan Kocken hebben een website gewijd aan De Denker als icoon.

Het beeld De Denker van Rodin was jarenlang het pronkstuk van museum Singer Laren. Dieven stalen het uit de tuin met de bedoeling een paar honderd euro te vangen voor het bronzen beeld. Trouw noemde dit gedrag een voorbeeld van niet denken. Er bestaan 22 grote en 40 kleine afgietsels van De denker en Singer had een klein exemplaar. Op een veiling in New York kostte die tien miljoen dollar. De dieven hadden geen flauw benul van de waarde. Slim waren ze niet. Een verscheurde routeplanner op de plaats delict leidde de politie regelrecht naar hun schuilplaats. Inmiddels is het beeld gerestaureerd. Dat moet duur geweest zijn. Gaan de dieven dat betalen?

Kabouter Buttplug

Kabouter Buttplug is een beeld van Paul McCarthy. Het staat in Rotterdam. Het beeld stelt de Kerstman voor die een abstract object in zijn rechterhand vasthoudt. Het voorwerp kan volgens de kunstenaar een boom zijn, een buttplug of iets anders. Daar waren de Rotterdammers snel klaar mee. Niets Santa Claus, het beeld gaat als Kabouter Buttplug door het leven. Dat spreekt mij aan. De winkeliersvereniging, van de plek waar het stond, niet. Die kregen hun zin en met een bonte optocht verhuisde het beeld naar het Eendrachtsplein

Beeltenis
monnik zonder gelaat

De monnik zonder gezicht

Beeltenis
plastic beeldenverzameling

Langs dit beeld in Hernen fietsen we vaak. De Scheveningse kunstenaar Marion Jebbink maakte het beeld. Het heeft geen gezicht omdat er niet een bepaald persoon mee bedoeld wordt. De gezichtloze lijkt een monnik of wachter te zijn met opgeheven lantaarn. Voor sommigen geeft het ontbreken van het gezicht een macabere uitstraling. Mij zegt het beeld niet zoveel. Waar ik wel vrolijk van word, is deze verzameling tuinbeelden. Dat vind ik pas kunst

Grensbank als beeltenis

Beeltenis
Bank op de gemeentegrens op de sprokkelweg in de gemeente Rijssen-Holten

De naam Marke trok mijn aandacht. Als ik iets zie dat ik niet direct begrijp, zoek ik het op.

Marke was een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gemeenschappelijke gronden regelden. Het woord ‘marke’ (letterlijk grens) wordt ook gebruikt om het gebied aan te geven dat bij een dorp hoort. Die bank staat hier dus al heel lang.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op tiktok vind je me ook.

Mijn eerste verhaal over beelden lees je hier

Dit is het verhaal over de Beeldenstorm

Deel dit artikel