De bokkenrijders

Bokkenrijders en heavy metall? Zoals ik de vorige keer schreef: iedereen heeft ooit, al dan niet zijdelings, van de bokkenrijders gehoord. Maar wie waren dat nu eigenlijk? Volgens de overlevering waren de Bokkenrijders een bende rovers die in de 18de eeuw de regio Limburg onveilig maakten, andere legendes vertellen een Robin Hood verhaal. En net als bij Robin Hood is het niet duidelijk of de roversbende ook daadwerkelijk bestaan heeft. Er zijn boeken over geschreven, een film heeft het levenslicht gezien, Suske en Wiske kennen de bokkenrijders ook en er is een Tv-serie geweest.

De Bokkenrijders of heavy metall

Dat beetje vage verhaal leidt tot gebruik van de naam voor doelen, die niets met die legende te maken hebben. Ik beperk met tot twee extremen.

Dan kom je de Bokkenrijders uit Moskou tegen en ik heb geen idee waar ze in het verre Rusland de naam vandaan gevist hebben. Het is een black metall band, opgericht in 2017, met al verschillende platen achter hun naam. Op facebook kan je ze volgen en zo te zien komen ze uit de Gothic wereld. Het is heavy metall van twee meiden met drums, gitaar en één zanger, die de longen uit zijn lijf schreeuwt. Dat houdt hij echt geen jaren vol.

Het andere uiterste bestaat uit de hoempapa muziek van de Carnavals Stichting de bokkenrijders uit Oyen, vlakbij Oss en het heeft niets te maken met de Ooij polder bij Nijmegen, op de naam na.

Je op lichtgevende, vurige bokken door de lucht verplaatsen

Dus vliegende mensen op bokken? Ooit hebben we een mens gehad die kon vliegen maar ja Icarus kwam te dicht bij de zon, de was van zijn vleugels smolt en zijn einde was niet prettig, wel spectaculair.

Zou dat kunnen op een bok door de lucht vliegen? In de tijd van de legende waren er bokken genoeg want als je te arm was om een koe te kopen, kocht je een geit, bijgenaamd de koe van de armen. Dus het materiaal was voorhanden.

bok
De bok die door de lucht kan vliegen (bron: Eadepoeltegroen at Dutch Wikipedia )

 Een bok heeft een schofthoogte van 74 tot 89 cm, met wat moeite slingert een man (want de bokkenrijders waren over het algemeen mannen) zijn been over de bok en zit. Kan een bok dat gewicht dragen? Ik zou het niet weten maar bij paarden is de vuistregel dat het paard tussen de 15 en 20 procent van zijn eigen gewicht op de rug kan hebben. Een bok kan 80 kg wegen. 20 procent  is 16 kilo en de doorsnee man weegt toch al gauw 75 kilo. Dat wordt lastig, kom daarmee als goedwillende bok maar eens de lucht is. Kortom, volgens de natuurwetten is een vliegende bok onmogelijk.

De legende van de bokkenrijders

Daar ben ik wederom niet aan toe gekomen, dat wordt een verhaal voor de volgende keer. Dan doe ik uit de doeken of die bokkenrijders echt afschrikwekkend, goddeloos en mensonterend waren.

Hier vindt je het contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Hier lees je deel een

Deel dit artikel