Wat trekt mensen aan in konijnen?
Konijnen, laten we het daar eens over hebben. Wat trekt mensen en dan vooral kinderen aan in konijnen? Van een volwassen is het duidelijk. Die krijgt visioenen van een konijn vetmesten, het vervolgens als oermensch slachten en opeten met Pasen. Ach, iedereen heeft wel eens waandenkbeelden, dus de oermensch zou dat konijn nog wel gevangen hebben maar de volwassen beschaafde mens rukt zich los van dit visioen. Dat eindstadion, dat gebraden konijn op tafel, ziet hij zitten. Dat vetmesten is hem teveel werk en dat slachten! Nee, daar loopt hij gillend voor weg. En als hij het toch doet, loopt hij het risico te eindigen als de vader van Youp.
Een kind ziet alleen een donzige pluizenbol en is gelijk verkocht, net als bij kuikentjes en cavia’s. Niet iedere ouder heeft een hart van steen bij het zien van het verlangende gezichtje van hun liefdesbaby. En dan krijg je dus: “We hebben een konijntje gekocht.”
Als het een beetje meezit is het beest nog zwanger ook. Minimaal vijf voor de prijs van één: ben jij even een geluksvogel.
Fokken als konijnen
Waar komt fokken als konijnen vandaan? Hun voortplantingsdrift is bij de konijnen af, luidt het gezegde en konijnen = neuken. Is dat echt zo? Een vrouwtje krijgt per keer drie tot zeven jongen, soms negen. Hoog maar niet veel hoger dan de bosmuis, de eekhoorn en de vos. Ze hebben een langer voortplantingsseizoen en krijgen twee tot drie keer jongen. Daar komt dat gezegde vandaan en ook enige roddel is er debet aan.
Wie is de kampioen op dit gebied: de homo sapiens of de oryctolagus cuniculus? Daar hebben we geen onderzoek voor nodig: de mens wint het met kilometers lengte van het konijn.
Feestbeest voor de mens?
Op de feestdagen zijn de dieren het haasje, het meeste eten we kalkoen, kip of wild (konijn/eend). Haas staat niet zo vaak op het menu, die boft en veel wilds is er niet aan konijnen of eend, het meeste wordt gekweekt. In de straat waar ik ooit woonde had een buurman een reeks konijnenhokken en die waren vlak voor Pasen allemaal leeg.
In het ouderlijk huis aten we op zondag een stukje vlees, karbonade of suddervlees, op woensdag een gehaktbal en op vrijdag vis. De welvaart steeg en er kwam elke dag vlees op tafel. Nu eet ik ongeveer een keer per week vlees of vis. Vegetariër zal ik niet worden maar ik kom in de buurt.
De konijn in de media
Op kinderboerderijen krioelt het van aaiende handjes over zo’n balletje bont. In de media kom je geen berichten tegen over wild om zich heen bijtende konijnen, de term terreurkonijn komt niet voor in de van Dale. Met de public relations zit het wel snor. We hebben echt wat met die bontvellen.
Iedereen boven de vijftig kent het boek ‘Waterschapsheuvel’ van Richard Adams. Het moet zelfs nog ergens bij mij in de kast staan. Leuk boek over moed, slimheid, vrolijkheid, verdriet en de hoop op een beter leven ergens
anders. Daar hoort het nummer Bright Eyes van Art Garfunkel bij. Mooi nummer maar zoet, zoet! Met terugwerkende kracht springt het glazuur van mijn kunstkronen als ik Bright Eyes hoor.
Flappie kent iedereen.
Het beste konijnenlied is natuurlijk White Rabbit door Jefferson Airplane.Wow, dat was genieten in Kralingen. Wist ik veel dat het ging over een LSD-trip.
Hier vindt je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook