Beelden

beelden
De arrogante houding van JP Coen. Bron:AD / @EPA

Beelden wat zijn dat? Je hebt imaginaire beelden, die bestaan alleen voor de bedenker. Daarnaast heb je foto’s of schilderijen en je hebt echte beelden. Die bedoel ik. Die heb je in alle soorten en maten. Ik heb geschreven over beelden en paaltjes, maar die bedoel ik niet. Ik bedoel lastige beelden. De beelden die de meeste problemen opleveren zijn beelden van staatslui of andere belangrijke figuren.  Daar zitten portretten onder die de wenkbrauwen doen fronsen. Zoals J.P. Coen. Die stond bij leven al bekend als de slachter van Banda en dat was niet omdat hij een konijntje ombracht. Zijn beeld staat in Hoorn sinds 1893. Vanaf dag een omstreden. En terecht. Op woke-activisten werkt Coen als de rode lap op de stier.

Nog zo’n omstreden figuur is Witte de With. Hij zag er geen been in opstandige collega’s te martelen en het verbranden van 90.000 kruidnagelbomen op de Molukken had hij ook geen moeite.

Woke

Beide wandaden verrichtte De With in opdracht van de autoriteiten. De les? Macht staat op gespannen voet met ethiek en moraal. Fouten zijn betere leermeesters dan heiligen en van Witte de With kunnen we veel leren. Ook deze figuur is niet woke populair.

Wat ik me afvroeg was: wat betekent ‘woke’ eigenlijk? Ik heb totaal geen idee behalve dat het vaak gaat om mensen die de geschiedenis willen herschrijven. Wat in mijn idee een totaal verknipte gedachte is want geschiedenis, het woord zegt het al, is dat wat gebeurd, voorbij is.

Intussen ben ik wijzer geworden door woke op te zoeken.

Maatschappelijke mistoestanden

In de antiracistische beweging staat ‘woke’ voor zich bewust zijn van het aanwezig zijn van racisme. De term wordt ook gebruikt in de betekenis van alert zijn op van maatschappelijke ongelijkheid. Het is maar dat u het weet.

Woke lijkt soms op een bekeerde roker. In hun antirook gedrag hebben die altijd gelijk. Voor alle duidelijkheid: ik rook niet. Mijn levenshouding is meer van leven en laten leven. Zo krijg ik de kriebels van studenten die eisen dat werken van Plato en Aristoteles uit de studie verwijderd worden. De werken van deze Griekse filosofen zouden racistisch zijn. Wat is de volgende stap? Boekverbrandingen?

De kracht van beelden

Terug naar de beelden. Er is een gezegde “Een beeld zegt meer dan duizend woorden.” Ik denk dat het klopt. Mensen kunnen beelden simpelweg makkelijker verwerken dan woorden. Beelden zijn aantrekkelijk, blijven hangen en worden gekoppeld aan emoties. Reclame leeft van die kennis. De foto van het 3-jarige kindje, liggend in het water op een strand in de middellandse zee, schokte de wereld. Het was gekleed zoals elk willekeurig kind op het strand van Scheveningen. Zo’n beeld komt binnen en blijft op de netvlies staan.

Heilige getallen

Homerus kende de kracht van getallen en schreef in de Ilias: “duizend schepen voeren uit om de schone Helena te redden van haar rover.” Dat beeld kwam over en het boek wordt nog steeds gelezen. Niet door mij want ik ken geen Grieks of Latijn. Bovendien heb ik niets met boeken ouder dan honderd jaar.

Het getal duizend is een van de heilige getallen. Duizend wordt in vele talen gebruikt om een bijzonder groot getal aan te duiden, zoals in de uitdrukkingen een duizendkoppige menigte, het duizendjarig rijk, of de namen van sommige planten of dieren zoals duizendknoop of duizendpoten.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel