Sinterklaas
Waar ik mij steeds meer over verbaas is: waar is Sinterklaas gebleven? Ja, ik heb de intocht gezien op Tv. Ja, ik zie verklede kinderen. Alles goed en wel, maar waar is Sinterklaas zelf gebleven? Ik zie hem niet meer in het straatbeeld. Zien jullie leuke Sinterklaasetalages? Juist, dat bedoel ik: de Sinterklaasetalages zijn nagenoeg uitgestorven.
Wat je wel zien, ongeveer vanaf oktober, zijn Kerstversieringen! Hoezo Kerstversieringen? Dus de middenstand wil wel verdienen aan de Sinterklaasverkopen maar is te beroerd om een fatsoenlijke Sinterklaasetalage te maken en pas daarna met Kerstetalages te komen. Dan moet je ook niet klagen dat mensen liever via internet spullen kopen.
Nee, wat je wel ineens ziet zijn Black Friday etalages. Wat is dat nu weer? Het schijnt iets Amerikaans te zijn.
De Nederlandse identiteit
En de Nederlandse identiteit dan? Als er iets is wat de Nederlandse identiteit symboliseert is het toch wel Sinterklaas. En maken ze zich in de kamer druk over het verdwijnen van Sinterklaas, onze identiteit? Welnee, volgens Buma bestaat onze Nederlandse identiteit uit het elke dag zingen, staand, van het Wilhelmus. Tjonge, tjonge en dat van iemand die zelf een wandelende identiteitscrisis is. Ik bedoel: Hij gebruikt niet eens zijn eigen familienaam ‘van Haersma Buma’. In plaats daarvan gebruikt hij de naam ‘Buma’; dat is een hele andere familie! En die man begint dan te mekkeren over de identiteit van een héééél volk. Wordt het niet eens tijd om een psychologische test in te voeren om de geschiktheid van kandidaat-burgemeesters vast te stellen!
De harmonie uit Bemmel
Zoals Claudia de Breij zei in haar try-out (ook zo’n goed Nederlands woord): “Buma? Dat betekent BUrgelijk MAnnetje.” Goede show trouwens van haar, alweer een paar jaar gelden. Toen wer nog naar theater gingen. Er stonden rekken met jassen, onze jassen, op het podium. De vraag zoemde door de zaal: “waarom hangen onze jassen daar en niet in de garderobe?”
Aan het eind van de voorstelling kwam de harmonie uit Bemmel op het podium; al trommelend en blazend werd iedereen verzocht zijn jas aan te trekken en met Claudia door de schouwburg zo naar buiten te lopen. Daar ging de voorstelling nog vijf minuten door; goed dat het droog was.
de V.O.C.-mentaliteit
Kijk, dat noem ik nog eens de Nederlandse identiteit: initiatief, zelf wat ondernemen, lekker afwijkend van de rest. Zeg maar de V.O.C.-mentaliteit; dat is heel wat anders dan een beetje te lopen mekkeren over het laten zingen van het volkslied, verplicht op school. Normen en waarden, tradities meer expliciet maken, noemt Buma dat. Nog geen jaar geleden stelde de PVV hetzelfde voor en toen was hij tegen. Dat noemen ze in de beste Nederlandse traditie een draaikont.
Hier vindt je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook
Deze blog is gepubliceerd op 03-12-2017 en bijgewerkt op 22-11-2021