Koffiebonen in juten zakken
Wij fietsen vaak met een club grijze koppen op donderdag. Zo om een uur of elf gaan we ergens koffie drinken. De laatste keer belandden we aan in een omgebouwde boerderij tot eet- en drinkgelegenheid. Ik geef de boer geen ongelijk, je kan beter koffie schenken dan mest opruimen. In de grote houten stal hingen aan de bar jutten koffiezakken met namen als Camec de Guatemala, Marago, fazenda dona Nemem en Kaleb uit Ethiopië. De zakken do Brasil waren in de meerderheid. Dat riep bij mij de vraag op wat koffie nu eigenlijk is en waar het vandaan komt.
Koffiebonen
Wat is de donkere drank die wereldwijd zo populair is? Heel simpel gezegd is een drank van water en koffiebonen. Je laat kokend water filteren door gemalen en gebrande koffiebonen en je hebt koffie. Ik vermoed dat we het drinken vanwege de cafeïne.
Het zijn trouwens helemaal geen bonen. Het zijn de zaden van de plant in de vorm van kersen. Die oogst men, het vruchtvlees gaat op de composthoop. Dacht ik en vaak gebeurd dat ook. Mensen zijn inventief en van het vruchtvlees maakt men soms koffiebloem. Het is een fijn gemalen bruine stof. Koffiebloem smaakt niet naar koffie, maar naar citrusvruchten en geroosterd fruit. Het wordt in bakproducten gebruikt. Het bevat geen gluten en voor sommigen onder ons is dat wel zo prettig.
Koffiebonen
Zoals gezegd zijn koffiebonen de zaden in de kers van de koffieplant. De gedroogde zaden worden geroosterd. De specifieke geur van dit koffie branden herken je direct. De bonen worden gemalen, verpakt en in de supermarkt staan planken vol met die pakken. Men zet koffie en dat varieert van kantoordrap tot baristo-koffie. Het heerlijkste kopje koffie krijg je natuurlijk van de wereldkampioenschappen koffie zetten.
Koffieplant
Dat is allemaal leuk en aardig maar hoe komt die boon in onze winkels terecht? Het begint bij de koffieplant. Immers geen koffieplant, geen koffieboon. Nu wordt het moeilijk. Er bestaan ruim honderd verschillende soorten koffieplanten. Schrik niet, slecht twee soorten gebruikt men voor de koffie : de coffea arabica en de coffea canephora / robusta. Het zijn zo ongeveer neef en nicht van elkaar. De Arabica komt uit Ethiopië en de Robusta uit het gebied rond de evenaar en dat ligt vlakbij elkaar. Voor beide geldt hoe hoger de koffie groeit, hoe beter de kwaliteit. Het zijn alle twee kleine bomen en die houden de boeren al snoeiend onder de duim
Waar komt de koffie vandaan?
Tegenwoordig groeit de koffie in veel landen en dat is niet altijd zo geweest. De plant komt uit Afrika Ethiopië en verspreidde zich van daaruit over de Arabische landen. De Arabieren hielden dat zwarte goud graag voor zichzelf. Dat wil zeggen de plant, de koffiebonen brachten goudgeld op en dat lieten ze niet lopen. Het was een populair en duur drankje. Net zoals tegenwoordig de coffeeshops had je vroeger de koffiehuizen. In het midden van de zeventiende eeuw waren er alleen in Londen zo’n driehonderd koffiehuizen.
Hier vindt je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook