Kastelen

Kastelen kennen we in Schotland. De guillotine niet, die hadden ze niet nodig. De Schotten gebruikten al veel eerder vanaf de middeleeuwen een soortgelijk instrument. Het paste beter bij het stoere karakter van hun onderlinge vetes. Ze hadden nogal eens een meningsverschil wat bloederig uit de hand liep. Die clangevechten vroegen om stoere burchten. Er wordt gezegd dat er vroeger maar liefst 3000 kastelen in Schotland waren. Tegenwoordig zijn dat er bijna 1500. Verspreid over het hele land is een Schots kasteel nooit ver weg. De meesten hebben boeiende legendes, fascinerende geschiedenissen en ongelooflijke uitzichten.

Nederland

In Nederland kan je ook bijzondere kastelen en burchten bewonderen. Meestal heb je het voordeel dat de omgeving van het kasteel een lust voor het oog is. Verspreid over het hele land vind je ongeveer 700 kastelen, waarvan veel al dateren uit de Middeleeuwen. In verhouding hebben we net zoveel kastelen als de Schotten. Toch is er iets met wat wij kastelen noemen. Het verschil zit hierin dat in Schotland een kasteel ook echt een kasteel is, terwijl het in Nederland vaak sprake van een veredeld landhuis. Daar is niets mis mee, maar het is geen burcht waarvan de muren bestormd zijn. En dan tellen ze dat nieuwbakken, nooit afgebouwde kasteel van Almere ook mee.

Engeland

kastelen twee
Anne Boleyn, onbekende maker. Bron: wikipedia

Een middeleeuws kasteel moest bewoonbaar en verdedigbaar zijn. Wel dat waren ze allemaal. Tot ongeveer de tijd van Hendrik VIII. Die schopte de paus het land uit vanwege de begeerte naar Anna Boleyn. Hij wilde een troonopvolger en zijn eerste vrouw gaf hem die niet. De paus weigerde toestemming voor een echtscheiding en dat was voldoende om een eigen kerk te stichten. De kloosters en landgoederen pikte Hendrik in en gaf ze aan zijn adellijke vriendjes. De scheiding tussen de middeleeuwse burchten en de vele luxueuze buitenplaatsen ligt ongeveer in die tijd. Ook omdat kanonnen korte metten maakten met metersdikke muren, bastions en andere vestingwerken. Dus die bouwden de Engelse adel niet meer. Er is één probleem met de Engelse kastelen: het zijn er zoveel dat ik niet heb kunnen vinden hoeveel het er zijn.

Engeland en Nederland

De situatie is een beetje vergelijkbaar: alle twee hebben kastelen en landhuizen. Alleen de Engels landhuizen zijn echte landhuizen, terwijl de Nederlandse landhuizen meer weg hebben van een uit de kluiten gewassen villa. Dat maakt het onderhoud voor de familie een stuk beter te dragen. In Engeland ligt dat anders. Een zakelijk ingestelde kasteelheer lukt het nog wel geld te halen uit het toerisme. Waar dat niet lukt zijn veel kastelen overgedragen aan erfgoedstichtingen. Zonder giften van de overheid, vrienden en bedrijven kan het erfgoed van Engeland niet in stand gehouden worden. Voor liefhebbers van kastelen, landhuizen en tuinen is er een bijkomstig voordeel. Het erfgoed werd toegankelijk gemaakt voor geïnteresseerden en met die mooie tuinen zijn dat veel bezoekers.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel