Dood in Nijmegen

De loden lady lag ongestoord in de Burchtstraat en wist niet wat haar te wachten stond want dood in Nijmegen is soms geen onverdeeld genoegen terwijl Jaap Fischer het zo mooi kon zingen: “Ik zoek de rust van een kist, van een lange houten kist”. Maar krijg je die rust hier in Nijmegen?

Ja, moderne doden wel, die worden beschermd door de wet op de lijkbezorging. Een heel oud lijk? Zeg maar een antiek skelet?

Haha, mooi niet. Met een antiek skelet wordt in Nijmegen, tja… hoe zal ik het zeggen … vrij makkelijk omgesprongen. Dood in Nijmegen voor een oud skelet kan knap beroerd zijn.

De verdwenen St.Janskapel

Neem bijvoorbeeld  de grafkelders rond de verdwenen St.Janskapel op de Korenmarkt, vlak bij mijn favoriete kroeg de Hemel. De gemeente legde een parkje aan en ontdekte de stoffelijke resten. Tja, daar kijk ik niet echt van op: overal waar je in deze oude stad een schop in de grond steekt, vind je wat.

En wat doen ze: ze maken één grafkelder open, laten het skelet liggen en leggen er een dikke glasplaat overheen. Daar lig je voor iedereen zichtbaar in je nakende geraamte, dood sinds ongeveer 1200, aan niemand is toestemming gevraagd. Dat vind ik een verschrikkelijk groot gebrek aan respect. Grote kans dat het nageslacht nog terug te vinden is. Tenslotte hebben ze in Vlaardingen via een duizend jaar oude schedel ook een relatie kunnen leggen met een nu levende Rotterdammer. (‘Zoektocht naar de oer-Vlaardinger’ 2006-2007). Zoeken ze dat nageslacht op in Nijmegen? Nee hoor, geen denken aan.

De loden lady

Helemaal schandalig is de behandeling van de vrouw uit ongeveer het jaar

de loden lady
het graf in de Burchtstraat

400. Haar naam is onbekend maar nu noemen ze haar de loden lady omdat ze in een loden kist begraven lag in de Burchtstraat, diep in de grond. Ze moet rijk geweest zijn, gezien de grafgiften van glazen flesjes met parfum. De vrouw was begraven langs de doorgaande Romeinse weg en dat kwam in die tijd vaker voor.

Begraven in een loden kist!

Lood gaat eeuwenlang mee.  Sommige Romeinse loden waterleidingen zijn 2000 jaar later nog steeds in gebruik!

Zo’n kist neem je met de bedoeling om daar eeuwig te blijven liggen. Het lijkt mij logisch dat je, door verjaring, na al die jaren recht heb op dat stukje grond. Bovendien vonden de toenmalige autoriteiten, de Romeinen, het goed dat je daar begraven werd. Volgens standaard jurisprudentie is dan, volgens mij, de huidige autoriteit, als rechtsopvolger van die Romeinen, hieraan gehouden.

Houdt de overheid zich aan de wet?

Wel nee, ze graven je gewoon op en dat niet alleen, ze stellen je open en bloot met kist en inhoud tentoon in Museum het Valkhof. Dit is toch ronduit schandalig! Het zal je maar gebeuren dat de overheid zonder enig mensgevoel over je heen walst. Het opgraven en verplaatsen is niet alleen in strijd met de wet maar het is ook overduidelijk in strijd met de rechten van de mens.

De gemeente Nijmegen heeft als zoethoudertje een kunstwerk op jouw plek in de straat neer gelegd maar wat heb je daaraan? Je graf is je gewoon ontstolen!

het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Volgens mij maak de loden lady een goede kans bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Weliswaar gaat het in dit geval om de rechten van het skelet maar dat is een detail; een kniesoor die daar op let. Tenslotte was een skelet ooit een mens van vlees en bloed. Je bent waarschijnlijk begraven door je nabestaanden in tranen en met een grafrede: “Nou Moe, we zien je terug in onderwereld.” Zo iets zal het geweest zijn.

Pro-deo advocaat?

Een kleine 2.000 jaar later wordt je opgegraven: “Nou moe, moet je eens kijken. Ik heb een grafkist gevonden.”

Ik denk dat de staat der Nederlanden of de gemeente strafbaar is. Welke pro-deo advocaat wil hier een punt van maken? En beroemd of belachelijk worden?

De dag van het laatste oordeel

Je bent je kleren en je lijf kwijt, alles is vergaan in de tijd. De grafgiften heeft de gemeente ingepikt. Je hebt alleen je skelet nog. En dan breek de dag des oordeels aan, je hebt de hemelpoort bereikt en wat zegt Petrus “Ophoepelen, je bent een heiden.”

Daar sta je dan, je hebt geen grafgiften meer om Petrus om te kopen. Je kan zwoel met je botten schudden en rammelen maar dat verleidt Petrus echt niet. Die man heeft zoveel botten gezien, die let niet eens op je.

Nee, als antiek skelet ben je in Nijmegen niet goed af.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

 Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier     

Deel dit artikel