VECHTENDE PAUSEN

Eindelijk, na zo’n 700 jaar rollen er weer twee pausen vechtend over straat. De roddel en de achterklap uit de krochten van het Vaticaan zijn een van mijn favoriete onderwerpen. Ik wil me geen Vaticaan-watcher noemen maar de gretigheid waarmee ik het krantenartikel, over paus Franciscus en emeritus paus Benedictus XVI lees, geeft te denken. Zullen we kunnen genieten van sappige complotten, moordpartijen? Veldslagen tussen pauselijke troepen? Dat laatste is iets teveel verwacht, daar heeft Garibaldi een effectief einde aan gemaakt en er zijn geen Franse koningen meer om een tegenpaus te steunen.

BENEDICTUS SCHRIJFT EEN BOEK

Een paus die aftreedt en achter de geraniums gaat zitten? Kom nauw, echt uit de macht stappen doen ze alleen in het huis van Oranje. Overal elders zitten de oude machthebbers de nieuwe machthebbers dwars. Zo ook die Benedictus, hij schrijft mee aan een boek. Een beetje machthebber ziet zo iets aankomen. Franciscus moet toch beter weten, hij is nota bene van de orde van de jezuïeten, de soldaten van de kerk, het synoniem voor de inquisitie. Die jezuïeten weten echt wel hoe macht moet worden uitgeoefend. Hij had Benedictus nooit in leven mogen laten en dat weet hij donders goed.

HET CELIBAAT

Maar goed, het celibaat. Getrouwde priesters! Een gruwel in de ogen van de aartsconservatieve, reactionaire oude mannen in hun rode soutane met de rode bonnet op de meestal kale kop. Voor hen zit nu de duivel op de heilige stoel.  Niet stiekem rollebollen met de huishoudster, niet het Hooglied praktisch toepassen op niets vermoedende gelovigen, geen gevoos of erger met jonge koorknapen. Nee, niets van dat al: gehuwde priesters. Terrible, affreux, impossible. Ook de curie kent de spelregels van de macht, eeuwen ervaring hebben ze ermee: haalt Franciscus 2021?

VAN BEGEERTE BRANDEN

Alle grote godsdiensten kennen het celibaat, al dan niet vrijwillig. Je kan rustig stellen dat het gedoe rond het celibaat al zo oud is als de weg naar Kralingen. De katholieke kerk gaat er wel zo ongeveer het verste in. Petrus was gewoon getrouwd en de vrijgezel Paulus vond dat iemand beter kon trouwen dan van begeerte branden. Zo ongeveer vanaf Augustinus begon het echt te spelen. Die vond seks ‘vuil’ en zijn inspiratiebron was Plato. Die had het geestelijk leven als het hoogste doel. Als we dat doel hadden gevolgd, waren we nu uitgestorven. Dat is dan de oplossing voor een heleboel problemen, maar dat terzijde.

DE AANSTICHTER GREGORIUS

Concilies bogen zich over dat celibaat met als voorlopig resultaat een plicht tot onthouding – dus in de woorden van Paulus een plicht tot brandende begeerte – maar verder moest iedereen zelf maar beslissen. De grote boosdoener was paus Gregorius VII. Dat moet nogal een mannetjesputter zijn geweest, vies van een beetje hak en steekwerk was hij niet. Hij voerde de legermacht aan die de tegenpaus Benedictus X gevangen nam. Aan zijn verkiezing tot paus zat een luchtje, het kwam erop neer dat het volk van Rome Gregorius als paus koos. Pas daarna werd hij tot priester en bisschop gewijd. Rechtmatig of niet: hij zat stevig in het zadel en staat nu bekend als kerkhervormer. En één van die hervormingen was het instellen van het celibaat voor priesters. Toen aartsbisschop Siegfried, zelf keek Gregorius wel uit,  dat aan de synode vertelde, brak plat gezegd de pleuris uit. Siegfried heeft het overleefd maar het schijnt weinig gescheeld te hebben. En sindsdien kent de kerk tot op de dag van vandaag het celibaat.

CELIBAAT? AMMEHOELA

Je kan niet zeggen dat het celibaat juichend door de clerus is omarmd. Ben je gek. Priesters, bisschoppen en pausen copuleren er nog eeuwen lustig op los. De heilige Damasus I had een aanklacht van overspel aan zijn broek en had de bijnaam streler van damesoren. Paus Gregorius de Grote was een afstammeling van paus Felix III. Ja, die jongens in Rome wisten de andere sekse heel goed te waarderen. Wie maakte het bontste? Tja, daar kan je een verkiezing voor houden. Was het Benedictus IX, bekend door verkrachtingen, overspel, moord, verkoper van het pausambt en vergiftiger van paus Damasus II? Of was het Alexander VI, een Borgia en dan weet je het wel, hij was niet echt een Heilige Vader. Zijn pausdom kocht hij. Of hij een goede vader van zijn zeven kinderen bij verschillende maîtresses was, weet ik niet. Het gerucht gaat dat het kind van zijn dochter van hem was. Vies van het gebruik van de brandstapel was hij ook niet. En daarnaast staat hij bekend als gifmenger en verkoper van kardinaaltitels.

DE LEER IS STERK, HET VLEES IS ZWAK

Tja de leer is sterk maar het vlees is zwak. Je kan een middelgrootte stad vullen met de afstammelingen van pausen. Nee bepaald effectief is het celibaat nooit geweest. Pas halverwege de zestiende eeuw was het min of meer taboe. Officieel dan, de kerk is altijd heel sterk geweest in de kat knijpen in het donker. De huishoudsters voor dag en nacht zijn nog steeds niet verdwenen. Vijf jaar geleden schrijven 26 Italiaanse vrouwen aan paus Franciscus een smeekbrief om het celibaat op te heffen. Allemaal hebben ze een verhouding met een priester. Die vrouwen steken behoorlijk hun nek uit. Uit onderzoeken komt naar voren dat slecht 3 tot 5 % van de bevolking bereid is zijn nek, voor wat dan ook, uit te steken. Nu is dit Italië, het diepe heilige roomse rijk. Je kan er gevoeglijk van uitgaan dat 3% hier nog aan de hoge kant is. Maar goed, stel die 26 vrouwen zijn ongeveer 3 %, dan praten we over zo’n duizend vrouwen met een scandaleuze, zondige verhouding.

ZE WILLEN VAN FRANCISCUS AF

Er zijn wel degelijk precedenten van gehuwde priesters in onze tijd. Pius XII had geen bezwaar tegen de priesterwijding van gehuwde protestantse predikanten

De Dacia Duster heeft onder meer een glazen uitbouw op het dak. © Renault
de Dacia van de paus (bron Kerknet)

of gehuwde anglicaanse priesters. En dat van een paus waar die aartsconservatievelingen  mee weg lopen, ondanks zijn wat discutabele houding tegen de nazi’s. Sinds 1965 mogen gehuwde mannen tot diaken gewijd worden. Dus wat is nu eigenlijk het probleem? Volgens mij is het probleem dat die Romeinse aartsconservatievelingen van die Franciscus, met zijn rare autootje,  af willen.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

 Gepubliceerd 19-01-2020, geüpdatet 15-02-2021 / 06-05-2023

Deel dit artikel