Inktvis

inktvis
Bron: pixabay

Inktvis eten schijnt populair te zijn, las ik laatst. Bij de visboer is het niet aan te slepen. Wat we eten is Spaanse inktvis, ook wel pulpo of kraak genoemd. Inktvissen zijn een zeer oude en succesvolle dierengroep. Vermoedelijk zijn ze ongeveer 500 miljoen jaar geleden ontstaan. Daar kunnen we nog een puntje aan zuigen. Het is een weekdier zonder inwendig skelet. Ze zijn niet al te groot. De Spaanse inktvis komt voor het overgrote deel uit Mauritanië. Met kleine boten verlaten de vissers de haven en ik kan je zeggen dat er honderden boten hutjemutje in die haven liggen. De vissers vangen ze in kleine tonnen, die ze met lijnen naar boven halen. Het lastigste is de beesten uit die tonnetjes halen.

De zee leeg vissen

Dat van die honderden bootjes schijnt geen probleem te zijn. Deze inktvissen zijn net konijnen, ze planten zich razendsnel voort. Even ter toelichting: een vrouwelijke inktvis kan tot 500.000 eieren voortbrengen. Hoeveel eieren het bij deze soort zijn, weet ik niet. Ik heb ze niet geteld. Maar tegen een groeiende honger naar hun vlees, valt natuurlijk niet tegenop te seksen. Ergens ontstaat een kantelpunt en hupsakee: we hebben weer een diersoort uitgeroeid.

Is inktvis lekker?

In landen rond de Middellandse Zee wordt de octopus als delicatesse beschouwd. Het vlees is echter te taai om te eten. Het wordt eetbaar door het dier tientallen keren op een harde ondergrond te smijten. Een moderne methode is de octopus in te vriezen, met hetzelfde resultaat.

Lang geleden at ik in Portugal inktvis in ringen (calamares). Die rubbersmaak vond ik geen succes. De ringen komen van het hoofd. Dat kopen Hollanders niet bij de visboer. Alleen de armen vinden hier aftrek. Die koop ik niet. Ik eet niet graag vlees wat lijkt op het oorspronkelijke dier. Overigens vinden de hoofden in stukken gehakt hun weg naar de supermarkt in schalen met gemengde zeevruchten. Weggooien is zonde en handel is tenslotte handel.

Wat vindt de inktvis hier zelf van?

Alle inktvissen zijn vleeseters. Ze eten voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.

Inktvissen worden beschouwd als de intelligentste van de ongewervelde dieren. Sommige soorten zijn in staat om, bijvoorbeeld bij gevaar, vangarmen af te stoten. Daarnaast beschikken ze over twee andere middelen om zich te beschermen: het spuiten van een inktwolk en ze kunnen hun kleur aan de omgeving aanpassen. Twee derde van hun zenuwcellen bevindt zich niet in de hersenen, maar in de vangarmen. Vandaar dat de armen nog bewegen na het verwijderen van het hoofd. Dierproeven hebben aangetoond dat de octopus in staat is allerlei patronen en vormen goed van elkaar te onderscheiden. Dit alles trekt me niet echt om inktvis te eten. En de inktvis zelf staat er ook niet bij te juichen.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel