Tips om gelukkig te worden, bestaat dat?

Volgens de meeste geloven zijn tips om gelukkig te worden volksverlakkerij. Het hiernamaals brengt geluk, niet het aards tranendal. Los van die invalshoek: kan een mens gelukkig zijn of is dat een onmogelijke eis?

Volgens Spinoza is geluk meebewegen op het ritme van leven en dood. Dat vind ik een mooie maar ja Spinoza was een filosoof en dat niveau is voor mij onbereikbaar, ik ben meer van de platte grond. Hij was trouwens ook lenzenslijper en dat komt voor mij, met mijn kippenogen, goed van pas.

tips om gelukkig te worden
Misschien maakt Spinoza je gelukkig. Bron: Wikipedia. Spinoza, Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel

Toch blijft de vraag of tips geven om gelukkig te worden werkt. Ik heb zo mijn twijfels, maar ik ben geen filosoof en al helemaal geen psycholoog, dus wat weet ik er nu van? Dus op eigen risico zijn dit mijn tips om de mensheid gelukkiger te maken.

Tip 1. Schrijven maakt gelukkig

Hier past een nuancering bij: schrijven maakt mij gelukkig. Ik raad iedereen aan het te proberen. Het is een heerlijke manier om je fantasie op papier of in dit geval het beeldscherm los te laten. Een woord als badkamer kan mij al inspireren en niet vanwege de suggesties die dat bad oproept. Mijn motto is “een verhaal schrijft zichzelf” omdat ik simpelweg niet weet, als ik met een verhaal begin, waar dat verhaal uit komt.

Tip 2. Life is too short to drink bad wine

Drink goede wijn. Ik begrijp dat een geheelonthouder dit niet graag hoort maar ik geloof erin. Ik vind wijn lekker en dan drink ik liever geen bocht. Dat brengt mij op mijn tweede motto “Life is too short to drink bad wine.” Ik heb zelfs T-shirts met de opdruk “Life is too short to drink bad wine.” (Ooit honderd jaar geleden gekocht en sindsdien zelf laten drukken en het wordt tijd om nog een stel T-shirts door de drukpers te laten halen).

Dat motto staat ook op mijn visitekaartje. Wijn is fantastisch, verrukkelijk en ik wordt er gelukkig van. Wel met mate innemen en het moet goede wijn zijn. De tijd dat ik wijn in de ramsj kocht, ligt ver achter me. Wat ik niet weet is: hoe ben ik ooit wijn gaan drinken. Thuis stond er, op een verjaardag, een fles van die zoete, niet te hachelen, Duitse Liebfraumilch op tafel. Bier dronk ik met mijn vrienden in de kroeg en dat was ook de enige plek waar ik filosofisch uit mijn nek kon lullen na twee literflessen bier. Wijn ? Geen idee hoe wijn en ik elkaar ontmoet hebben.

Tip 3. Trouw met de liefde van je leven

Ik weet hoe ik mijn vrouw ontmoet heb. Daar ben ik nog steeds gelukkig mee. Ze was de zus van mijn vriend. Ik kom uit een vriendenkring, die bijna allemaal met zussen of vriendinnen van zussen zijn getrouwd. Ooit hadden we een feest met een vage vriend. Hij snapte er niets van: “Wie is nu familie van wie?”. De hele avond hebben we tevergeefs geprobeerd de onderlinge familieverhoudingen tussen zijn oren te krijgen.

Tip 4. Geluk zit niet in een dikke bankrekening

Geluk zit tussen je oren en in je hart. Het zit niet in je portemonnee. Materiële zaken, daar wordt je niet gelukkig van, het maakt het leven wel makkelijker. Van een salarisverhoging was ik altijd heel kort gelukkig, zeg maar alleen de eerste keer met die hogere bankbijschrijving. Van een leuke klus, daar bleef ik gelukkig bij. Plezier in wat je doet is een van de belangrijkste dingen in je werk, wat voor het werk het ook is.

Tip 5. Je leeft niet om te werken

Werken is prima, tenslotte moet de kachel roken. Maar je leeft niet om te werken. Je werkt om te leven, probeer je geluk daar te vinden. Wat je ook doet, met wie je ook bent, zoek je geluk in je sociale leven. En dat sociale leven is niet hetzelfde als sociale media. Zoek je geluk in simpele dingen. Een goed glas wijn, lekker eten, opgroeiende kinderen of kleinkinderen, een goed gesprek met een geliefde of vriend, het eerste voorjaarszonnetje: heerlijk. Of gewoon helemaal niets, ook goed.

Zo, nu heb ik toch aardig wat open deuren ingetrapt en meestal ben ik niet zo stichtelijk. Ik heb het ook niet op geluksadviezen of adviezen in het algemeen. Toch ik kon het niet laten om ook eens stichtelijk uit de hoek te komen.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook  

Deel dit artikel