Wat als…Thierry for president?

Thierry for president? Is het in mijn kop geslagen? Toch, zo gek is die gedachte niet. Wat als…. .wat als we de Engelsen niet hun zin hadden gegeven bij de vrede van Nijmegen. Tenslotte hadden we de derde oorlog met de Engelsen gewonnen. Nee, we gaven Nieuw Amsterdam aan de Engelsen en wij kregen Suriname.

Wat als we dat niet gedaan hadden? Wat als we Nieuw Amsterdam, de poort naar Noord-Amerika gehouden hadden? Zouden ze dan in de V.S. nu allemaal Nederlands praten? Zou Nederlands de nieuwe wereldtaal zijn? En zou dat een A.B.N. zijn of een soort Zuid-Afrikaans?

We hadden die kolonie best kunnen houden, we hadden het netjes(!) gekocht van de indianen voor zestig gulden, we hadden het op de Engelsen terug veroverd, we hadden een gebied in handen van New Hampshire in het noorden tot Maryland in het zuiden.

Wat als…de USA sprak Nederlands

Er woonden niet alleen Nederlanders, tenslotte is Nederland een klein landje en een klein taalgebied. Het was een smeltkroes van Walen, Scandinaviërs, Engelsen, Fransen en Duitsers. De gangbare taal was Nederlands. We hadden het prima kunnen houden.

Of de indianen beter af geweest zouden zijn, waag ik te betwijfelen. We staan op dit gebied niet zo goed bekend, we zijn de uitvinders van de apartheid, dat is niet bepaald positief.

Maar helaas, we hielden de kolonie niet, het mocht niet zo zijn, Nieuw Amsterdam werd New York, Breukelen werd Brooklyn, Vlissingen veranderde in Flushing, Coney Island komt van Conyne Eylandt, Staten Island heette Staten Eylandt en de Bronx was Adriaen Block. Ik kan nog een poosje doorgaan, dat doe ik niet. Nu vooruit: Long Island was Lange Eylandt, Harlem natuurlijk Haarlem en Hempstead was Heemstede.

Afbeeldingsresultaat voor gratis foto vrijheidsbeeld USA
zou het Vrijheidsbeeld er staan?

Nog lang sprak men Nederlands en vooral preekte de dominee het in de Calvinistische kerken. Tot zo’n 1900 werd boven New York nog Nederlands gesproken. Ik weet niet of we het verstaan zouden hebben, maar dat is een andere zaak.

En Trump dan

Een ding lijkt mij zonneklaar: Trump zou nooit president geworden zijn en hij zou misschien nog Drumpf heten. Rijk zal hij wel geweest zijn. Waarschijnlijk dubieus net als zijn grootvader. Die werd rijk door het niet zo nauw met de wet te nemen, hij bouwde een hotel op grond die niet van hem was. Het gebruik van het hotel was gericht op korte actieve bezoekjes, zal ik maar zeggen, niet op overnachtingen. Met de waarheid nam die grootvader het ook niet zo nauw: liegend liet hij zich naturaliseren tot Amerikaans staatsburger. De appel is niet ver van de boom gevallen.

De kans is groot dat Thierry Baudet of zijn maatje Theo Hiddema daar nu president zou zijn. Geert Wilders geef ik wat minder kans, zijn islamfobie slaat daar minder aan dan ‘we make America great again.’ Aan de andere kant dat wappies-denken van die Thierry lijkt mij ook geen stemmentrekker, dus misschien zou het toch Rutte worden. Of we daar blij mee zouden zijn….?

Voor het contactformulier klik hier

Als je mij op Facebook wil volgen, klik hier

Deel dit artikel