Claudius

Met Claudius zijn we bij keizer nummer drie. Hij liep mank, stotterde en was waarschijnlijk licht spastisch. Veel van zijn tijdgenoten beschouwden hem als achterlijk. Wat waarschijnlijk de reden was dat hij de moordpartijen van Caligula overleefden. Caligula dreef graag de spot met Claudius. Claudius zal gedacht hebben als de keizer vermoord wordt, blijft de nar leven.

Hij was voor de donder niet achterlijk. Om te overleven bleef hij buiten al die intriges. Zo slim was hij wel. Hij hield zich bezig met geschiedenis, literatuur en studeren. Zeg maar een kamergeleerde. Volgens de verhalen wilde hij helemaal geen keizer worden. En toch werd hij het.

De Romeinse senaat en de Pretoriaanse garde

Claudius
Claudius. Bron: Wikipedia / Jastrow

De senaat was al die moordpartijen onder hun gelederen door de lijfwacht van de keizer spuugzat. Uit puur lijfbehoud dreigden de senatoren  de Pretoriaanse garde op te heffen. Die wilde hun dik belegde boterham niet kwijt en had dringend behoefte aan een nieuwe keizer. Claudius was de enig overgebleven prins die in aanmerking kwam. Zin of niet, de garde koos Claudius tot keizer.

Zijn twee voorgangers hielden zich liever bezig met bestialiteiten in plaats van besturen. Claudius was meer van het besturen en door zijn tijdgenoten werd hij beschouwd als een goede keizer. Tenslotte liet hij slecht vijfendertig senatoren terecht stellen. Voor wat de Romeinen gewend waren, viel dat mee.

De vrouwen van Claudius

Hij had niet veel geluk met zijn echtgenotes. Van eerste vrouw scheidde hij wegens overspel. Voor alle duidelijkheid: van haar kant. Van zijn tweede vrouw kreeg hij een dochter. Ook van haar scheidde hij. Hij gaf het niet op en trouwde opnieuw. Met haar kreeg hij een zoon en een dochter. Ze stond bekend als extreem wellustig. Volgens bronnen hield ze een competitie met een prostituee wie er seks kon hebben met de meeste mannen op één dag. Zij won. Met haar minnaar bedacht ze een plan om haar man te vermoorden. Claudius ontdekte het complot en hij liet ze ombrengen.

Zijn vierde vrouw Julia Agrippina minor

Je zou zeggen drie maal is scheepsrecht. Niet voor Claudius. De dombo trouwde voor de vierde keer en tekende daarmee zijn eigen doodvonnis. Julia haalde hem over haar zoon, Nero, uit een vroeger huwelijk te adopteren. Nauwelijks was de inkt droog of Julia liet Claudius vermoorden. Zijn eigen lijfarts doodde de keizer door hem een giftige veer in zijn keel te steken. Aan banketten hadden de Romein namelijk de gewoonte veren in hun keel te steken om over te geven zodat ze daarna verder konden eten. De nieuwe keizer Nero nam geen risico en liet de echte zoon van Claudius binnen een paar maanden  vergiftigen.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Mijn derde pausverhaal De paus en relikwieën vindt je hier.

Dit is het vorige keizersverhaal

Deel dit artikel