Nijmegen stad aan de Waal

Nijmegen, stad aan de Waal is de oudste stad van Nederland en het is een prachtige stad. We hebben hier met tussenpozen gelogeerd en gewinkeld en nu wonen we sinds een jaar of vier met heel veel plezier in Nijmegen. Het is een schitterend gezicht om de zon op te zien komen onder de Waalbrug door. Tenminste toen we daar woonden, die mooie flat was niets voor ons, nu wonen we tegen de binnenstad aan in een huis met een kelder en een tuintje. Daar voelen we ons een stuk beter.

Dit is mijn poging om de loftrompet over deze stad te steken.

de Waal

De Waal, de grootste rivierarm van de Rijn, stroomt mooi en breed langs Nijmegen, soms rustig, soms wild, soms hoog tegen of over de kade, soms vijf meter beneden de kade. Water dat nooit verveelt, afhankelijk van het weer en de luchten veranderen de kleuren van groen naar grijs naar blauw met alle kleurschakeringen daartussen.

Het water stroomt richting zee. De rivier blijft, geremd door kribben, getemd door de nevengeul, voor de stad liggen. Voor de stad ligt de drukst bevaren rivier van Nederland en het scheepsverkeer is druk, vrachtschepen en cruiseschepen varen richting Duitsland of richting Rotterdam. Het blijft gissen waar de reis heen gaat.

Aan de overkant zien we het nieuwe eiland, links en rechts van ons de spoorbrug en de Waalbrug. Je bent een spekkoper als je hier woont.

Delft, ook een oude stad

Wij zijn opgegroeid in de middeleeuwse stad Delft. Terug naar een oude stad, dat is wat wij wilden. Niet terug naar het westen: daar is het veel te druk. Waar ik ooit, zwoegend tegen de wind in, langs koeien fietste, wonen nu mensen: het westen is één grote stad.

Vanaf dag één hebben wij het gevoel: oké, het is niet Delft, maar boy, oh boy, wat is dit een heerlijke stad. De sfeer is gerelaxt, Bourgondisch, er zijn theaters, van de honger zal je niet omkomen, er zijn musea, galeries, een paar prima wijnwinkels. En als klap op de vuurpijl: er wordt zelfs lekker bier gebrouwen. De architectuur is mooi (al zijn er uitzonderingen). Zelfs de nieuwbouw in de benedenstad ademt eerbied voor het verleden.

Het verloren verleden

Toch zijn er veel bouwwerken uit het verleden verloren gegaan. Nijmegen is een stad aan de Waal met een lange slooptraditie van Romeinse resten, tot het kasteel, de stadsmuren, de stadspoorten en de benedenstad. Jammer, het zichtbare verleden had zoveel mooier kunnen zijn.

Romeinse resten achter het casino (bron Visitnijmegen)

Het verleden: met een beetje fantasie zie je de kaai langzaam veranderen van een rivierstrand naar aanlegsteigers en naar een stenen wal. De Romeinen zie je het gebied binnen marcheren. Je ziet de vissers hun boten het strand optrekken, broederlijk liggend naast de handelsboten aan de wal liggen. Het gegil van de bevolking is hoorbaar als je de drakars de wal op ziet schuiven en de meute blunderende Noormannen hun lusten ziet botvieren.

Ja, ik weet ook wel dat je dit niet echt kunt zien maar bij een fantastische stad mag je de fantasie de vrije loop laten.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier  

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier   

Deel dit artikel