Pausin Johanna

Pausin Johanna was een vrouw en dat kon niet.

Er zijn ruim 300 pausen geweest, 266 officieel erkend, 39 tegenpausen en 3 niet erkende pausen. Tot ongeveer het jaar 300 is de lijst niet helemaal betrouwbaar. De kerk werd vervolgd en dat nodigt niet uit om een goede administratie te voeren.

Ongeveer vanaf Constantijn de Grote is de lijst 100% pausproef. De kerk zit dan in het centrum van de macht en de administratie is op orde.

Dus de lijst klopt en dat is direct het probleem.

Want wie je nergens tegen komt is paus Johannes Anglicanus van rond 850. Nee, daar houdt de Kerk stijf zijn mond over dicht. Dat was namelijk geen man maar een vrouw! En een vrouw als paus dat kan natuurlijk niet.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

Het was een slimme meid, die zich verzette tegen het gebruik dat vrouwen niet mochten studeren. Volgens mij is zij de bedenkster van “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.”

Dus wat doe je dan als je niet mag studeren: je wordt man. Ze gaat dus studeren en ook nog eens buitengewoon succesvol. Ze gaat naar Rome, wordt bekend en gewijd tot priester. Ook heel succesvol: secretaris van de pauselijke curie, kardinaal, vertrouweling van paus Leo IV en uiteindelijk zijn opvolger.

De bevalling van pausin Johanna (bron Wikipedia)

Niets menselijk is de paus vreemd; tja, de geest is sterk maar het vlees is zwak. Ze wordt zwanger van haar minnaar. En als je zwanger bent, wordt op een zeker moment het kind geboren. Bij Johannes Anglicanus is dat tijdens een processie, midden op straat. Daarbij zijn moeder en kind om het leven gekomen. Ze zeggen door steniging; zou best kunnen met al die vrome lui daar in Rome. De kat knijpen in het donker, dat kunnen ze goed en daar is niets mis mee, maar een pausin en dan ook nog met een kind, dat kan natuurlijk niet.

De pauselijke kakstoel

Dit mag nooit meer voorkomen, dus de Kerk neemt een afdoende maatregel: de pauselijke kakstoel.

Om er zeker van te zijn dat potentiële pausen van het juiste geslacht zijn, moeten zij in het vervolg plaats nemen op een grote, marmeren zetel met een gat in de zitting. Die stoel heet de sedia stercoraria, de ‘pauselijke kakstoel’. Een van de jongere kardinalen voelt dan of de beoogde paus inderdaad man is. Als dat zo is roept de ballenvoeler luidkeels: “Testiculos habet et bene pendentes!”, oftewel: “Hij heeft testikels en ze hangen goed!”.

Is dit echt waar?

Ik denk het wel: als iets zo ongeloofwaardig is, moet het wel waar zijn. Volgens mij heeft de kerk die stoel ergens diep in de krochten van het Vaticaan verstopt. Er is veel over geschreven, klik eens op IsGeschiedenis.

Er zijn historische bronnen, al dan niet betrouwbaar. In 1225 schreef de Franse dominicaan Jean de Mailly enkele regeltjes over haar in zijn Chronica universalis. Met ganzenveer en dat ging niet makkelijk. 

pausin Johanna (bron seniorennet)

De Reformatie was dol op de verhalen over Pausin Johanna want in die verhalen stonden het pausdom en kerk, zeg maar, te kakken. In 1658 toont prof. Desmarets, hoogleraar in Groningen, de waarheid aan van het verhaal over pausin Johanna en de Leidse hoogleraar Van Spanheim komt in 1694 in zijn boek “Histoire de la papesse Jean” tot dezelfde conclusie.

Toen de paus in 1996 Berlijn bezocht, maakten homoseksuelen er een feestje van door op een straatfestival een prostituee tot pausin Johanna te kronen De aartsbisschop van Berlijn was in alle staten, ja, het verhaal van pausin Johanna jaagt de kerk nog steeds op de kast. Alleen door die reactie moet het waar zijn.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Als je de andere pausverhalen wilt lezen, het zijn lekkere smeuïge verhalen, klik hier

Je vind ze gratis bij Kobo-plus

Gepubliceerd 13-02-2021

Deel dit artikel