Alweer verbouwen

Verbouwen. Voor de zoveelste keer, intussen al weer drie jaar geleden, hebben we een huis verbouwd. Wat is dat toch, waarom doen we dat? Ons eerste huis hebben we twee keer verbouwd, ons 2de huis is zeker vier keer onder handen genomen. Ons derde huis heeft ook een grote opknapbeurt gekregen. We dachten dat we daar zouden blijven wonen. Die plank sloegen we goed mis: een flat is echt helemaal, maar dan ook helemaal niets voor ons.

Terug naar een gewoon huis wilden we en ook in Nijmegen moet je overbieden om een kans op het huis, dat je hebben wil, te maken. We vonden een prima stek: een huis uit 1948 dat wel een opknapbeurt kon gebruiken. De buurt is leuk, de supermarkt, de visboer en de dokterspost is om de hoek, de stad is dichtbij, net als het NS station en Wiebe woont bijna om de hoek.

Dit is ons vierde huis. Daar willen we graag blijven wonen, gewoon in een huis met een tuintje en een kelder. En wat doe je dan? Je laat het huis leeftijdsbestendig maken.

Geen nieuwbouw, oudbouw

Ik ben altijd met nieuwbouwwijken bezig geweest. Zelf wonen in een nieuwbouwhuis, dat willen we niet. Geef ons maar een oud huis, daar voelen we ons thuis. En wat doen we dan met elk oud huis: we verbouwen. Dan kan je toch net zo goed in een nieuwbouwhuis gaan wonen? Nou nee, we houden de  sfeer van dat oude huis zoveel mogelijk intact. De echte reden om nieuwbouwwijken links te laten liggen is omdat die nieuwe wijken geen sfeer hebben. Die komt wel, ooit over 30 jaar of zo maar daar ga ik niet op wachten.

verbouwen
een doorkijkje naar de hemel

Een nieuw huis in een oud huis

Dus verbouwen we – en tegenwoordig is dat een aannemer – ons nieuwe oude huis. En deze keer wel heel drastisch. De buitenmuren blijven staan, daar heb ik de verbouwing wel ongeveer mee getypeerd. Sommige muren verdwijnen, plafonds worden gesloopt. Na de eerste week konden we vanaf de begaande grond helemaal omhoog naar de nok van het huis kijken. Dat was best een leuk gezicht trouwens.

Dit is geen verbouwen, dit is een nieuw huis in een oud huis bouwen. De hoeveelheid kabels en leidingen, die in de muren gefreesd worden, overbrugt ongeveer de afstand Nijmegen – Arnhem.

Corona kwam ertussen

We namen, bijna zingend, afscheid van die flat bij de notaris. Daar waren we vanaf.

Het was een hectisch jaar en met die mooie zomer in dat nieuwe huis hadden we aan vakantie geen behoefte. Vorig jaar wel, maar ja toen kwam Corona en we kwamen nergens en zagen niemand. Met de vaccinaties achter de rug kunnen we er weer op uit, althans in Nederland. Het buitenland wacht maar even.

En nu wonen we al dik twee jaar met heel veel plezier  in ons nieuwe huis. Heerlijk, we wonen weer in een straatje.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel