Codista

Codista? Heb je wel eens van een codista gehoord? Ik niet, tot ik een oude Volkskrant las. Codista, het rolt zo lekker in je mond, het klinkt harmonieus. CODISTA… ik zie de dans van de flamingo. Oké, genoeg gezever…. Wat is nu eigenlijk een codista? De oorsprong ligt in Italië. Een codista is iemand, die voor jou in de rij gaat staan bij een instantie. Ja, je leest het goed: in de rij, niet in de weg. Het kan een overheidskantoor zijn maar ook een bank, een postkantoor, een museum of ik weet wat voor instelling waar de wachttijden lang zijn. En de wachttijden zijn in Italië altijd lang.

Huur iemand voor in de rij: de codista

Dus je kan iemand huren om voor jou in de rij te gaan staan. Tegen betaling dat wel; codista’s hebben de tijd maar ze zijn nu ook weer niet helemaal gek. Hoe is dat begonnen?  Een codista is een uitvinding die hoort bij de Italiaanse bureaucratie. Waar anders , Italië is berucht om zijn inefficiëntie en zijn bureaucratie. Een slimme werkeloze bedacht: “Oké, ik kan geen werk vinden;  als ik dan toch in de rij moet staan, kan ik er net zo goed geld voor vragen. ” Hij maakt van het in de rij staan zijn beroep. En dat doet hij nu nog steeds, al drie jaar lang. Hij verdient er een goede boterham mee en leidt anderen op tot codista.

Overbodige beroepen of ongeloofwaardige beroepen

Overbodige beroepen of ongeloofwaardige beroepen, zijn er daar veel van? Eigenlijk best wel. Een van de eerste dingen waar je dan aan denkt is die managementlaag die als een bijna onuitroeibare zwam overal overheen ligt.  Maar daar ga ik het niet over hebben. Ik heb wel een paar leuke andere overbodige beroepen of misschien zijn het wel nepberoepen.

Iedereen kent natuurlijk de metroduwers in Japan. Niemand vindt het leuk als hij stevig aangeduwd wordt als een stel kranten in een doos oud papier. Maar gek genoeg is toch iedereen blij dat ze er zijn. Zonder die mensenduwers mis jij misschien wel je metro; met mensenduwers is die kans in ieder geval kleiner.

In Teheran loopt iemand achter je auto om het nummer te verstoppen

Dit is ook een leuke. Ik vind hem wel wat ver gezocht en of het echt waar is? Ik heb mijn twijfels. Hoe dan ook: In Teheran schijn je iemand te kunnen huren om achter je auto te lopen om je nummerbord te verstoppen zodat de verkeerscamera’s je nummerplaat niet kunnen lezen. Het is daar namelijk zo dat de ene dag de oneven nummerborden de stad in mogen en de andere dag de even nummerborden. Op die manier kan je elke dag met je auto de stad in. Maar als er iemand achter je auto loopt, moet je langzaam rijden anders werkt het niet. Dan kan je net zo goed toch zelf gaan lopen?

Vakantie als leraar in China

Maar deze is een echte aanrader als je goedkoop op vakantie in China wil: je laat je inhuren als ‘leraar’ op een school. Misschien is het nepnieuws maar misschien is het waar. Scholen in China schijnen blanke buitenlanders in te huren om een school een hoger aanzien te geven op open dagen. Zo van: “wij zijn zo’n goede school dat we blanke leraren hebben.” Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je niet aangesproken wordt, want een leraar die geen chinees praat, komt toch wat vreemd over. Dus als je goedkoop op vakantie wil: ga het eens echt uitzoeken.

Meter maid, lovely Rita

‘Lovely Rita meter maid, nothing can come between us’, dat zongen de Beatles

3girls
meter maids (bron: metermaids.com)

maar dat bedoel ik niet. In Australië heb je ‘Meter Maids’, dat zijn vrouwen in een gouden bikini en met Australische hoeden. Die lopen op de parkeerplaatsen langs de stranden en zorgen  ervoor dat je geen parkeerboete krijgt. Ze vullen je parkeermeter bij, dat doen ze voor niets. Nu ja, niet echt voor niets maar jij hoeft het niet te betalen. Het wordt gesponsord, maar als je met ze op de foto wil dan kost dat vijf dollar, Australische natuurlijk. Misschien een backpack idee?

Busopvullers ? Geef mij de codista

Deze vind zelfs ik tamelijk ongeloofwaardig. In Kenia bestaan busopvullers, zeggen ze. Om mensen de indruk te geven dat er maar weinig plaatsen over zijn op de bus, gaan in Kenia zogenaamde ‘busopvullers’ betaald op zitplaatsen zitten. Dat doen ze om klanten op te jagen snel een kaartje te kopen. Ik zou eerder geneigd zijn om te denken: de bus is vol, laat maar zitten. Ik geloof het niet zo erg in die busopvullers.

Je schijnt nog meer van dit soort beroepen te hebben, allemaal min of meer ver gezocht en dus niet zo geloofwaardig. De laatste waar ik me nog wel wat bij voor kan stellen is de rivieroversteker voor kinderen in Vietnam. Door overstroming, hoog water in de rivier en geen brug is het voor kinderen lastig om aan de overkant van de rivier naar school te gaan.

 Er zijn dan mannen, de rivieroverstekers, die de kinderen en hun spullen droog en veilig naar de overkant dragen. Hier kan ik mij nog wat bij voorstellen.

Toch… de codista is voor mij de winnaar van de zinloze beroepen.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier  

Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier

Wil je mer over de Australische meter maids weten, klik dan hier

Deel dit artikel