Fietsen van Xanten naar Nijmegen
Wij fietsen graag, liefst in de buurt, van huis uit en onze omgeving leent zich daar prima voor. Gisteren fietsten we van Nijmegen naar Xanten, vandaag fietsen we van Xanten naar Nijmegen. Hier schreef ik eerder over, toen over het kloostercafé, dat pareltje in het boerenland, op weg naar huis. Dit stukje gaat over een ander onverwacht pareltje in dezelfde fietstocht.
Wat een knotenpunktkarte je brengt
Via de in Xanten gekochte knotenpunktkarte rijden we net buiten Xanten bijna letterlijk op tegen een verhoging in het landschap. Daar loopt een fietspad over en dat nemen we. Prima fietspad over een voormalige spoorbaan waar ik nog nooit van heb gehoord: het Duits lijntje of in de taal van onze oosterburen die Boxteler Bahn. Het is hier mooi fietsen tussen de schaduwrijke bomen met een uitzicht ver over het land want dit is niet zomaar een verhoging, deze spoorbaan torent zeker twintig meter boven het landschap uit.
Het Duits lijntje ofwel die Boxteler Bahn
De hoogtijdagen van het Duits lijntje lagen van 1878 (het openingsjaar) tot na de eerste wereldoorlog. In die tijd vormde de
spoorbaan de snelste verbinding tussen Londen en St. Petersburg met internationale treinen. Op het hoogtepunt reisden over de lijn zo’n achthonderdzesenzeventigduizend passagiers, waaronder diplomaten en vorsten. Na de eerste wereldoorlog verdween het belang van de lijn. De nekslag vormde de terug trekkende Duitse troepen aan het eind van de tweede wereldoorlog. Eerst bliezen ze de Gennepse spoorburg op om later ook de spoorbrug bij Wesel dezelfde weg te laten volgen. Nu fietsen we over het oude spoorlichaam.
Tsaar Nicolaas II van Rusland en die Boxteler Bahn
Nikolaj II Aleksandrovitsj, de laatste Russische tsaar, moet ongetwijfeld zijn
koninklijke familie in Engeland bezocht hebben. Die vorstenhuizen, zowel de Oranjes, als de Romanows, als de Hohenzollern en de Windsors, zijn aan elkaar geparenteerd. Geparenteerd is in die kringen een ander woord voor inteeltfamilie.
Dus hij bezocht koningin Victoria per trein. Dat weet ik zeker want Nicolaas kende het dodenlied van drs. P ( “Terwijl de wolven mij verslinden denk ik, dat is pech. Ja, Omsk is een mooie stad, maar net iets te ver weg. Trojka hier, trojka daar. Leve onze goede tsaar!”). Nicolaas dacht: Wolven, dat gaat mij niet gebeuren. Ik neem de trein.
Dood Nicolaas II in 1918 en het lied Dodenrit uit 1974
Nu zijn er natuurlijk kniesoren die mij er fijntjes op wijzen dat drs. P pas geboren is als Nicolaas al een jaar bij Jekaterinenburg onder de zoden ligt. Quatsch, dat is geklep van een ongelovige hond. Nicolaas is heilig verklaard, heiligen kunnen alles, dus ook in de toekomst kijken, misschien zong hij het lied zelfs toen de kogels van de mannen van Jakov Joerovski hem raakten. Kan je nagaan hoe heilig die Nicolaas was, hij wist wat er gebeurde en toch liep hij onversaagd naar zijn toekomstige lot. Ach, Nicolaas zal niet vreemd hebben opgekeken, tenslotte werden zes van de twaalf laatste tsaren vermoord.
Hoe dan ook, we hebben lekker gefietst.
Hier vindt je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook