Lijst met pausen van Wikipedia

Ik liep, voor een verhaal, tegen de lijst met Pausen op. Dat is toch wel een apart slag volk. De eerste 25 pausen zijn allemaal gemarteld: onthoofd, gekruisigd, verdronken met een anker om de nek; voor de leeuwen gegooid, dood gewerkt in de mijnen. In ieder geval niet prettig aan hun eind gekomen. Niet echt een vak met een toekomst zou ik zeggen. Typisch een gevalletje roeping.

Het levert wel inspiratie op voor een boekenkast vol. Dat hoef ik niet te doen want die boekenkast bestaat al; bovendien ben ik dat niet van plan. Nee, dank u wel, ik heb wel wat leukers te doen.

Wat wel leuk is, schrijven over een paar smeuïge pausen, want tjonge, tjonge niets menselijk was de paus vreemd. Dat de heer geen 10 plagen op hun afgestuurd heeft! Die man moet echt een engelengeduld hebben!

Er zijn ruim 300 pausen geweest, 266 officieel erkend, 39 tegenpausen en 3 niet erkende pausen. Tot ongeveer het jaar 300 is de lijst niet helemaal betrouwbaar. De kerk werd vervolgd en dat nodigt niet echt uit om een goede administratie te voeren. Pas vanaf ongeveer Constantijn de Grote is de lijst 100% pausproef. De kerk zit dan in het centrum van de macht; de administratie is op orde.

Pausin Johanna

Dus de lijst klopt en dat is direct het probleem. Want wie je nergens tegen komt, is paus Johannes Anglicanus van rond 850. Nee, daar houdt de Kerk stijf zijn mond over dicht. Dat was namelijk geen man maar een vrouw! En een vrouw als paus dat kan natuurlijk niet.

Het was een slimme meid, die zich verzette tegen het gebruik dat vrouwen niet mochten studeren. Volgens mij is zij de bedenkster van “een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.” Dus wat doe je dan als je niet mag studeren: je wordt man. Ze kan dus studeren en nogal succesvol. Ze gaat naar Rome, wordt bekend en gewijd tot priester. Ook heel succesvol: secretaris van de pauselijke curie, kardinaal, vertrouweling van paus Leo IV en uiteindelijk zijn opvolger. Niets menselijk is de nieuwe paus vreemd; tja, de geest is sterk maar het vlees is zwak. Ze wordt zwanger van haar minnaar. En als je zwanger bent, wordt op een zeker moment het kind geboren. Bij Johannes Anglicanus is dat tijdens een processie, midden op straat. Daarbij zijn moeder en kind om het leven gekomen. Ze zeggen door steniging; zou best kunnen met al die vrome lui daar in Rome. De kat knijpen in het donker, daar is niets mis mee; maar een pausin  en dan ook nog met een kind, dat kan natuurlijk niet.

de pausen
Bron: Wikipedia: Gravure uit de 17e eeuw, voorstellende de inwijding van Paus Innocentius X. Kort door de bocht: hij heeft ze.

de pauselijke kakstoel

Dit mag nooit meer voorkomen, dus de Kerk neemt een afdoende maatregel: de pauselijke kakstoel. Om er zeker van te zijn dat potentiële pausen van het juiste geslacht zijn, moeten zij in het vervolg plaats nemen op een grote, marmeren zetel met een gat in de zitting. Die stoel heet de sedia stercoraria, de ‘pauselijke kakstoel’. Een van de jongere kardinalen voelt dan of de beoogde paus inderdaad man is. Als dat zo is roept de ballenvoeler luidkeels: “Testiculos habet et bene pendentes!”, oftewel: “Hij heeft testikels en ze hangen goed!”.

Bron Wikipedia: pauselijke kakstoel in het Vaticaan

Is dit echt waar? Ik denk het wel: als iets zo ongeloofwaardig is, moet het wel waar zijn. Volgens mij heeft de kerk die stoel ergens diep in de krochten van het Vaticaan verstopt.

NB de lijst met pausen komt van Wikipedia. Bron van veel kennis, maar het is een vrijwilligersorganisatie. Dus als ze een keer om een kleine bijdrage vragen, geef dan wat zou ik zeggen.

In het menu bovenin vindt je mijn pausverhalen onder korte verhalen . de pausen

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op tiktok vindt je me ook

Deze blog is gepubliceerd op 13-04-2017 en bijgewerkt op 20-02-2021/01-04-2023

Deel dit artikel