Biergolf

Biergolf, bestaat dat? Jazeker. De biervloed in Londen ontstond op 17 oktober 1814 toen in de brouwerij ‘Meux & Company’, door onbekende oorzaak, een aantal grote biervaten ontplofte. De hieruit resulterende viereneenhalve meter hoge vloedgolf zette een gebied met sloppenwijken onder het bier. Daarbij verdronken mensen. Er gaan verschillende complottheorieën de ronde over de ramp. Allemaal hebben ze als basis dat de arbeiders zelf voor de ontploffing zorgden.

Complottheorieën

Een theorie is dat de arbeiders zo blij waren met het vertrek van de Oranjes uit Engeland dat ze zin in een feestje hadden. Ik vind het een tikje ver gezocht. De schoonvader van Willem V zette hem terug op de stadhouderstroon. Die lui waren niet achterlijk, die wisten echt wel dat het een kwestie van tijd was voor de republikeinen hen het land uit zouden schoppen. Zo geschiedde. De Oranjes hadden allang voor een leuk stadspaleis in Londen gezorgd. Vermoedelijk gaf ons vorstenhuis bij vertrek zelf een feestje in Londen als dank aan Napoleon. Dankzij de kleine generaal promoveerden de Oranjes van prins naar vorst naar koning. Dat was wel een feestje waard.

Biergolf complot?

De vreugde over de verbanning van Napoleon naar Elba gaf zoveel vreugde dat de werklui een tikje te hard op het grote biervat sloegen. Deze tweede theorie lijkt me waarschijnlijker dan de eerste theorie. Ze hadden niet zoveel op met Nappie. De Fransen wel, daar is het nog steeds bij wet verboden je varken Napoleon te noemen.

De derde theorie is dat het congres van Wenen werd betiteld als “het congres danst, maar komt niet vooruit.” De arbeiders wilden ook dansen en wat doe je dan? Je zorgt voor een flinke hoeveelheid bier. Deze theorie spreekt mij het meest aan. Het is wel jammer dat het congres pas een jaar later begon.

De Biergolf van Londen

Tot zover de complottheorieën maar de biervloed van Londen heeft echt plaats gevonden. Ik heb wel een opvatting over de oorzaak, Een vat kan barsten, dat geloof ik onmiddellijk. Maar meer vaten tegelijk? Dat lijkt me sterk. Ik zoek de oorzaak in de Napoleontische oorlogen. De Engelsen blokkeerden het Europa van Nappie. Daar hadden ze een grote vloot voor nodig. De Royal Navy had de rare gewoonte ontwikkeld Amerikaanse zeelui te ronselen, zeg maar kidnappen. Dat pikte de Amerikanen niet. Er ontstond weer oorlog tussen Engeland en de VS. De oorlogen op het Europese vasteland liepen op hun eind. De oorlog in Amerika/Canada sudderde door tot in 1815. De arbeiders hadden echt geen zin om naar Amerika gestuurd te worden. Ze dachten ‘na mij de zondvloed. Laten we de vaten opblazen en ons stevig bezatten voor we naar het front moeten.’ Gevolg: een biergolf.

Anderhalf miljoen lier bier

biergolf
de biergolf van Londen. Negentiende 19e-eeuwse gravure. Bron: historic-uk.com

En zo geschiedde. Anderhalf miljoen liter bier stroomde door de straten van Londen. De biergolf verwoestte een paar huizen in de buurt van de brouwerij en acht mensen verdronken in het bier. De nasleep van de ramp werd een puinhoop. Het lukte reddingswerkers niet om hulp te bieden aan de slachtoffers. Ook in de tijd zonder mobieltjes reisde nieuws snel en duizenden mensen kwamen af op de overstroming om van de straten te drinken en te badderen in het bier.

Natte droom

Deze biergolf was de natte droom van elke bierdrinker. Het grootste ‘open bar’ feest ooit vond die dag plaats. Mensen dronken graag een biertje uit die anderhalf miljoen liter. Geef ze eens ongelijk: ze leefden in een tijd van oorlogen en een biertje gaat er dan wel in. Het oordeel van de rechtbank was dat de ramp een werk Gods was. Daar kon iedereen goed mee leven, Behalve de brouwer, die ging failliet.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Behalve een biergolf heb ik ook een verhaal over een stroopoverstroming

Deel dit artikel