kerkenzakje

Het kerkenzakje bestaat nog steeds. Hier hangen er acht aan de wand, wat inhoudt dat er minimaal acht gelovigen moeten zijn, anders is acht wel heel overdreven. Vroeger, toen de kerken nog vol zaten, liep de koster met de lange sok met aan het eind precies zo’n zakje langs de banken. De ene helft naar achteren en de andere helft weer naar voren. Ik heb de neiging er iets uit te pakken altijd kunnen weerstaan. Maar waarom nog steeds zo’n zakje? Doorgeven wegens gebrek aan kosters? Dat kan toch beter? Hebben ze in de kerk nooit van pinnen gehoord of van een tikkie?

Collecteren

Het is trouwens wat met dat collecteren met een kerkenzakje. Overal heeft die geldzak een andere naam. ‘t Ponkje is het Friese woord. Vooral in het heilige roomse zuiden barstte het van de namen: kerkgeld, kerkcent, offercenten, offer, geldoffer en offergeld. Nergens ben ik de naam sigarengeld tegengekomen, wat vreemds is. Want die pastoor-sigaren moesten ergens van betaald worden.

Kerkbanken

In de kerk zit of knielt men en daarin bestaat een rangenstelsel. De gewone arbeider moet tenslotte zijn plaats weten. Het zijn gewoonlijk lange, eikenhouten knielbanken in rijen in het schip van een kerk. Ze geven zicht op het altaar. Soms zijn er voor het knielen vilten kussentjes aanwezig.

In sommige kerken kende men een mannenkant en vrouwenkant, maar dat gebruik is nu opgeheven, anders valt de ruimte tussen de weinige gelovigen wel heel erg op.

Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bestond er in veel kerken een systeem van pachtplaatsen, waarbij vaak de naam van de pachter bij de zitplaats kwam te staan. En wee je gebeente als je daar ging zitten. Je ging nog niet direct naar de hel, maar veel scheelde het niet. Wegwezen uit die herenbank, jij hoort thuis in de armenbank, achter in de kerk.

Nederland in 2084

Hoe kwam ik op dat kerkenzakje? Dat is simpel. Fantascifi hield in Ermelo in de kerk een festival en ik hoorde tot de winnaars en was dus aanwezig. De bundel verhalen kun je trouwens kopen bij bol.com. Het zijn leuke verhalen als je van fantasy houdt.

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel