Gebakken lucht

Gebakken lucht is, volgens het algemeen Nederlands woordenboek, iets wat heel wat lijkt maar eigenlijk niets voorstelt; opgeklopte onzin.

NFTs zijn Non-Fungible Tokens. In gewoon Nederlands een niet- inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Digitaal bestaat niet in de werkelijke wereld, het zijn enen en nullen in de computer. In essentie gebakken lucht.

NFTs  zijn Non-Fungible Tokens

Zo’n NFT, digitaal eigendomsbewijs, kan je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object (zoals een afbeelding) en dat registreer je vervolgens in een blockchain (een beschermde database). Om je eerlijk de waarheid te zeggen ben ik nu al de weg kwijt.

Okay, laten we het als waar aannemen. Dan heb je een eigendomsbewijs waar een unieke ID in staat, een link naar een digitaal object, plus een handtekening van de maker. Het is je eigen, unieke bewijs van authenticiteit en herkomst: je weet zeker dat jij de NFT bezit en niet iemand anders. 

Waar bestaan die NFTs uit?

Van alles, wat digitaal is, is een NFT te maken. Liedjes, foto’s, filmpjes, Twitterberichten, je kan het zo gek niet bedenken of je maakt een NFT. Tenminste als je slim genoeg bent, ik ben dat niet. NFTs worden gebruikt voor verzamelobjecten en digitale kunst. Er bestaan NFT-marktplaatsen, zoals OpenSea. Als ik termen lees als self-custody wallet, cloudback-upfunctie of Ethereum, dan lees ik abacadabra.  

NFT-prijzen

Leveren die NFTs ook nog wat op. Jazeker. Ik geef twee voorbeelden. CryptoPunks zijn zeer populair als NFTs. Nummer #7252 (punkerafbeelding) ging in 2021 voor circa vijf miljoen dollar over de toonbank. Er gaan dagen voorbij dat ik dat geld niet in mijn zak heb.

Ook het World Wide Web levert geld op als NFT. Dat is de broncode van het internet. De bewuste NFT, getiteld “This Changes Everything”, leverde tijdens een veiling een bedrag op van ruim vijf miljoen dollar.

Gebakken lucht vervalst

gebakken lucht
Bron:businessinsider.nl. Verkocht voor 69 miljoen. Nu als NFT-vervalsing voor € 70 te koop.

Nu die vervalste gebakken lucht. Die NFTs vinden bescherming door de plaatsing in een blockchain. Dat schijnt een soort onbreekbare digitale kluis te zijn. Dachten ze. Ene “Personne”, een schuilnaam, maakt met een techniek die hij sleepminting noemt, die NFTs na. Ik wil geen idee hebben hoe het werkt. En nog belangrijker, hij plaats ze in die onbreekbare blockchain. Kijk van zulke zaken wordt ik vrolijk. Heeft een crimineel net zijn geld wit gewassen door met bitcoins een paar miljoen neer te tellen voor zo’n kunstwerk, wordt die geldbelegging met een paar klikken waardeloos. Ik snap dat de bedenker een schuilnaam gebruikt.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel