Hoog water in de Waal en sneeuw

Hoog water klotst over de kade maar wat hebben die woeste watermassa in de Waal en sneeuw met elkaar gemeen? De deur of de poort en ik geef toe dat het ver gezocht is maar toch zie ik een verband. Als het sneeuwt doe je de poort of de deur dicht en als de rivier te veel stijgt, sluit je de (water)poort.

Vroeger bestormde de vijand schreeuwend de poorten, de Waal zwijgt en beukt met golven tot de poort het begeeft. Daar hebben we zandzakken voor, om het watergeweld te breken. Het zachte geweld van de golven breken we met harde zandzakken.

Elk jaar hoog water?

Elk jaar stijgt de Waal en soms echt hoog zoals nu. Het waterschap heeft de Waterpoort gesloten is, daar rijdt geen auto meer doorheen want die vloed

hoogwater poort
het water komt eraan, de poort gaat dicht

moet buiten de Lage Markt blijven, je ziet maar hoe je er met de auto eruit komt en niemand protesteert, zelfs de complotdenker houdt zijn mond. In natte voeten heeft niemand zin.

De Maas heeft de top bereikt en dat punt gaat vanaf maandag dalen.

In de Waal stijgt het nog even door, vanaf halverwege deze week (9-2-2021) daalt het. Het is zondag 7 februari, vandaag maak ik geen foto’s van de stijgende rivier, ik heb geen zin om door de koude sneeuwstorm en de meters opgewaaide sneeuw naar de Waal te banjeren, ik blijf lekker warm binnen.

De klimaatverandering

Onze blik op het water is een tikje anders dan een paar jaar geleden. Die verdomde klimaatverandering voelen ook wij aan den lijve.

hoogwaterLunet
Hoogwater bij de lunet

We moesten altijd zo snel mogelijk van het water af en dat is in onze rivierdelta nog steeds het geval. Aan de andere kant houden we dat water liever vast voor die gortdroge tropische zomers, die we de laatste jaren hebben en die dit jaar ook wel weer zal komen. En met tropisch bedoel ik 50 graden bij mij achter in de zon.

Ik heb 200 liter in tonnen, daar heb ik van z’n lang zal ze leven niet genoeg aan, het is snel op. Hier sluit mijn nieuwe spreekwoord op aan: water komt te paard, gaat te voet en als je dat paard nodig heb, is het water in geen weken te bekennen.

De Gordiaanse knoop

Hier is sprake van een soort Gordiaanse knoop, hoe lossen we dit op? Hoe houden we het water vast zonder natte voeten te krijgen?

hoogwaterLUnet2
een dag later hoog water op dezelfde plek

Dat te paard komen kennen we van de Biesbosch, het verdronken land van Saeftinghe, de Zuiderzee, de Lauwerszee enz., allemaal water dat te paard kwam en voetje voor voetje wonnen we dat land terug. Of niet.

De komende 100 jaar hebben we een dubbel probleem: hoe houden we het zoute stijgende water weg en hoe houden we het zoete water binnen?  Hoe voorkomen we dat Gouda onder water verdwijnt? Ga er maar aan staan en zeggen het zal mijn tijd wel duren gaat niet meer op ondanks die klimaatontkenners.

Ach de aarde overleeft het wel, het is meer de vraag of wij het redden. We gaan het zien, als soort vallen wij problemen aan, dat agressieve zit in ons DNA. Het is daarom niet moeilijk te voorspellen dat de volgende grote oorlog met het klimaat te maken zal hebben. Ondanks alles blijf ik optimistisch, ik gok op wereldwijde samenwerking, tenslotte hebben we geen planeet B.

Daar waar in pre corona tijd feestgeluiden klonken, klotst nu de rivier tegen de wal. Het water stroomt voorbij, slaat wild over de kades en vervolgt zijn weg. Het eiland is verdronken, op wat laatste stukjes na, nog een metertje erbij en het is één watermassa zonder onderscheid tussen Waal en Spiegelwaal.

Over drie maanden staat het zes meter lager en schreeuwen we om water.

Wil je naar het contactformulier? Klik hier

 Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier    

Deel dit artikel