De goede keizers

De goede keizers wie zijn dat? Dat zijn de keizers tussen 96 en 180 na Christus. Ik wil het helemaal niet over hen hebben om de simpele reden dat het inderdaad vijf goede keizers waren. Ze maakten Rome nog machtiger en zorgden voor een gouden eeuw voor Rome.

Nerva, Trajanus, Hadrianus, Antoninus Pius, en Marcus Aurelius hadden één ding gemeen: ze waren allemaal geadopteerd door hun voorganger. Het was een tijd van vrede en ze stierven alle vijf een gewone dood in hun bed. Daar is toch geen bal aan. Met deze keizers kan ik helemaal niets. De opstanden, waar ze mee te maken kregen, drukten ze de kop in. De daders hingen ze op, de eigendommen namen ze in beslag, vrouw en kinderen verkochten ze als slaaf en de hoofdaanstichter kwam met zijn kop op een spies op het Forum Romanum te staan.  Dat hoorde bij hun vak. Ze deden het met hetzelfde gemak als waarmee Mark Rutte zijn sms’jes weggooit. Nee, deze keizers sla ik verder over.

Marcus Aurelius

Over de laatste goede keizer, Marcus Aurelius, wil ik het nog even hebben. Hij was goed maar gelijk knettergek. Zijn voorgangers hadden toch genoegzaam aangetoond dat erfelijk leiderschap ellende gaf. Wat deed de dombo? Hij wees zijn zoon Commodus aan als zijn opvolger. Zijn vrouw, de moeder van Commodus, zag dat absoluut niet zitten. Het verhaal gaat dat zij een opstand arrangeerde om dat aanstaande keizerschap te verhinderen.  Zij kende het karakter als geen ander en vermoedde dat Commodus als keizer een ramp voor Rome zou zijn.

Commodus

Al snel bleek dat zijn moeder het goed gezien had en dat zijn vader ziende blind en horende dood geweest was. Commodus was geen beste. Hij maakte vijanden bij de vleet. Zijn zuster en zijn vrouw hadden de pest aan elkaar maar hun afkeer van Commodus was nog groter. Het complot dat zij, met een groep senatoren, smeedde, was klungelig . Zijn zus Lucilla verbande hij. Daar kreeg hij spijt van en liet haar alsnog vermoorden. Zijn vrouw Crispina beschuldigde hij van overspel en liet ook haar executeren. Misschien wilde hij toch al van haar af. Een beschuldiging van overspel van een man met een harem van vele vrouwen klonk niet bepaald overtuigend.

Volgens de verhalen werd hij knettergek. Om de geringste verdenking verloren mensen hun hoofd. Qua terreur deed hij niet onder voor Caligula en Nero. Als halfgod, volgens hemzelf, identificeerde hij zich met Hercules en trad hij op als gladiator in het Colosseum.

de goede keizers
Commodus met de attributen van Helios, Apollo en Jupiter, de opschepper. Bron: Lgtrapp, wikipedia Hermitage, St. Petersburg

De moord op Commodus

Het werd de senatoren teveel: Commodus moest dood. Zijn minnares Marcia vergiftigde hem. Hij werd er goed ziek van, maar dood ging hij niet. Zijn worstelmaatje klaarde de klus en wurgde hem. De senaat smeerde hem een damnatio memoriae aan zijn broek. Die vervloeking om zijn nagedachtenis uit te wissen werkte niet. We hebben het nog steeds over Commodus.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel