Sneeuw en een dobbelsteen

Massaal dwarrelde de sneeuw en het hoge water steeg. Ik had een dilemma: de dobbelsteen moest het voor mij beslissen, het is een verhaal over sneeuw geworden.

ijscream
een ijsje vers van de natuur

De voorspelling was stevig en om zeven uur zou het beginnen, ik keek de sneeuw zowat uit de lucht. Sneeuw, eindelijk is het winter met veel sneeuw en stevige vorst. De wind stuift de sneeuw over de daken en in mijn tuin slingert een sneeuwduin van zeventig centimeter hoog. Over de dakrand hangt de sneeuw bijna een meter naar buiten.

Leve de sneeuw lol

Het is tien jaar geleden dat we voor het laatst een sneeuwstorm in Nederland hadden, deze duurde een uurtje tussen Enkhuizen en Lelystad. Tja dat krijg je als je daar woont. Hier waait het hard, stuift de sneeuw direct de deur in als je die bij vergissing open doet en vriest het.

sneeuw over dakrand
de sneeuw houdt stand

Hier waren we aan toe, gewoon lol zonder problemen. Even geen corona. Heerlijk sleetje rijden, van de helling glijden en hoe harder hoe leuker, skiën, snowboarden, langlaufen, een paardenslee, ter plekke wil ik ‘jingle bells’ zingen. Ik zag zelfs een foto van kitesurfen in de sneeuw. Prachtig. Voor de après-ski hoeven we niet bang te zijn want tja, alle kroegen zijn dicht.

Sneeuwklokjes

Op een paar plekken in de tuin steken de sneeuwklokjes hun belletjes onverstoorbaar boven de witte vlakte uit, sneeuw doet hen niets en ze geven ook nu de belofte van het komende voorjaar. Wie is er niet dol op sneeuw? Komt dat omdat we het zo weinig zien?  Of omdat al het lelijke bedekt is met een schone deken? Is het de simpelheid van die ene kleur? Het doet er niet toe, geniet ervan zolang het duurt.

Elfstedentocht

Het woord Elfstedentocht valt direct en dit keer zou het zo maar eens kunnen als de vorst langer aanhoudt dan deze ene week. Ja, ik weet dat het elfstedenbestuur al maanden geleden zei dat de tocht dit jaar niet komt. Ja, toedeloe, als de ijsvloer er ligt, komt die tocht, corona of niet. Ik zie het al voor me: leden mogen alleen meedoen als ze drie dubbel zeven dagen lang getest zijn en vijf dagen van te voren in Friesland in quarantaine gaan. Alle dertigduizend leden lopen de teststraten plat, trekken naar Friesland en kroegbazen bouwen hun keet razendsnel om tot B&B om nog wat geld binnen te harken. Drie dagen van te voren sluit het leger alle toegangswegen naar Friesland af. Een dag van te voren klinkt ‘it giet oan,’ en dan start ’s morgens om vijf uur de tocht der tochten met een negatief testbewijs. Alle snelwegen zijn leeg, heel Nederland, zelfs de bouwvakkers, werken die dag thuis.

Dromen over sneeuw

De NS rijdt niet, voor het eerst in vijftien jaar. Ja, het is echt winter en met een beetje geluk, nu ja, heel veel geluk, rijden de auto’s straks over het IJsselmeer net als in de winter van 62/63. Ach, laat me even dromen over wandelen met mijn berenmuts door de witte bergen, even los breken van deze saaie, saaie, saaie tijd. Laat ons genieten van dit cadeautje van moeder natuur.

Hier lees je het vorige verhaal over sneeuwklokjes .

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de sneeuwval in Nederland.

Deel dit artikel