Cirkels

Met cirkels hebben mensen iets en niemand weet wat. We kennen de cirkel onder meer als meetkundig figuur, als logo, van graancirkels, van het labyrint en als het boek ‘the seven habits of highly effective people’ van Stephen Covey. Dat hij dat boek schreef, snap ik goed. Als praktiserend Mormoon had hij negen kinderen en tweeënvijftig kleinkinderen. Dan kan je wel een boek schrijven over hoe je succesvol in het leven moet staan.  Ze vonden hem in de Verenigde Staten zo goed dat hij van het ‘National Fatherhood Initiative’ de vaderschapsprijs ontving. Wat ik me dan afvraag, is: hoe zit dat met de moeder. Volgens verdient die eerder een prijs.

Oude Cirkels

Cirkels kennen vele vormen. Vanuit de oudheid kennen we het labyrint van koning Midas. Niemand kon ontsnappen uit dit labyrint. Voor de uitgang gevonden was, had de Minotaurus al smakkend zijn lippen afgelikt. Jammer genoeg is dat labyrint nooit opgegraven. Althans, nog niet.

Een leuke is ook de stichting van Rome door Romulus en Remus. Om te bepalen wie de koning moest worden, raadpleegden ze de goden. Ze tekenden cirkels in de lucht en daar vlogen gieren in. Het probleem was: die gieren vlogen door alle twee de cirkels. Het gevolg was een bloederige knokpartij waarbij Romulus zijn broer Remus doodde. En daarom heet Rome naar Romulus en niet Remu naar Remus.

En dan is daar Archimedes. Het staat nagenoeg vast dat een Romeinse soldaat hem vermoorde. Die soldaat zou beledigd zijn omdat Archimedes zei dat hij in zijn schaduw stond en zijn cirkels verstoorde.

Ons labyrint

cirkels
Bron: Henry Gray ‘Anatomy of the Human Body’

Er bestaan films, er is muziek te horen en er zijn boeken geschreven over het labyrint. Bij films en muziek heeft de mens profijt van het labyrint in zijn oor. Dit onderdeel van het binnenoor zorgt niet alleen voor geluiden, maar ook voor ons evenwicht. Het labyrint is belangrijk voor ons. Het komt redelijk vaak voor in de kunst. Op de Waalkade in Nijmegen ligt, op de plek van de oude Waalhaven, een labyrint van de kunstenaar Klaus van de Locht. In de Renaissance komt het thema voor op schilderijen. In de jaren negentig legden kunstenaars levensgrote labyrinten aan in het landschap.

Graancirkels

Graancirkels zijn vaak complexe vormen midden in een graanveld. Het komt ook voor in andere gewassen, maar in graanvelden is het nogal populair. Die dingen worden in het geheim, in de nacht, gemaakt.

Meldingen van geheimzinnige graancirkels bestaan zeker al sinds de 17e eeuw. We kennen een Engels vlugschrift uit 1678 met het verhaal over een ovale cirkel gemaakt door de duivel.

In de zeventiger jaren ontstond er een hype, je kunt zeggen cirkelflatie, rond de geheimzinnige graancirkel. Vooral in Engeland waren en zijn graancirkels een fenomeen. Je vindt ze bij oude Keltische heiligdommen (Stonehenge, het Witte Paard). Je kon er op wachten: de graancirkels zijn van buitenaardse wezens.

Buitenaardse wezens

Alien maken in het geheim de graancirkels. Dat geloven mensen ondanks het bewijs van het tegendeel. Zelfs de makers geloven ze niet. Je hebt ook mensen die geloven dat de aarde plat is. Je kunt ze wappies, complotdenkers of vrije geesten noemen. Hun geloof is heilig. En als het geen buitenaardse wezens zijn, dan zijn het de feeën. Een mooi voorbeeld van door hen gemaakte cirkels vind je in de Fairy Glen op het eiland Skye. Het landschap schijnt een betoverende schoonheid te hebben en kasteel Ewen kijkt erop uit. Dat is trouwens geen echt kasteel, maar een rotsformatie die net doet of het een kasteel is.

Waar komen de feeën vandaan? Volgens sommigen zijn het de geesten van de doden. Anderen vermoeden dat het engelen zijn, niet goed genoeg voor de hemel, maar niet slecht genoeg voor de hel. Hoe dat kan, snap ik niet. Ik dacht dat de hemel-hel zwart-wit was met alleen het vagevuur als tussenstation. Een ding is zeker: de feeën heten niet voor niets feeëriek.

Bijgeloof?

Wat ik me afvraag, is: waarom moet alles een verklaring hebben? Mag er ook nog iets overblijven voor fantasie? Mensen hebben blijkbaar de behoefte in iets hoger te geloven of het nu buitenaardse wezens, feeën of goden zijn. Ik heb die behoefte niet. Misschien bestaat er buitenaards leven, maar voorlopig hebben we of heeft dat leven ons nog niet gevonden. Voor mij is de mens het superieure wezen in het heelal. Dat moet wel, want we vernietigen onze eigen leefwereld. Een hoger wezen had allang ingegrepen en ons als een mislukt experiment vernietigd. Dat gebeurt niet, we doen het helemaal zelf.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel