Verspreiding van de koffieplant
In het eerste deel had ik het over de koffiebonen en de koffieplant. Hoe is een plant, die niet noodzakelijk is voor de voedselvoorziening, erin geslaagd zich over de aarde te verspreiden? Hoe komt het dat koffie drinken is over de wereld heeft verspreid? Voornamelijk door toeval, roof en koffiestekjes.
Koffiestekjes jatten
Dat het de plant nu wereldwijd groeit is te danken aan de Hollanders. Die jatten de zaden of koffiestekjes uit Jemen, brachten die naar Batavia en van daaruit groeiden de koffieplantages. De VOC verdiende er goed aan.
Tot een niet zo slimme burgemeester koffiestekjes aan Lodewijk de XIV gaf. Die zette dat pronkstuk in zijn botanische tuin en deed er niets mee. Ook niet zo slim. Dit keer jatte een Fransman een stek en bracht die naar Martinique. Vijftig jaar later groeiden daar tien miljoen koffieplanten. De verspreiding over de wereld was niet langer tegen te houden. De bonen waren nog steeds goud geld waard.
Koffie drinken
Wereldwijd drinken we met z’n allen 1,6 miljard kopjes per dag. Ga er maar aan staan. De Finnen zijn de koplopers met 5,4 kopjes per dag. Wij komen aardig in de buurt met zo’n 3,2 koppen per dag. Daar kunnen de Britten een puntje aan zuigen maar die drinken vooral thee. Behalve voor hun popmuziek en tuinen heb ik die Britten altijd een raar volk gevonden. Buiten Europa vindt je koffiedrinkers vooral in de Verenigde Staten en Canada.
Wat kost koffie?
Dat loopt van heel goedkoop naar heel duur. De goedkope laat ik lekker zitten. De dure maken nieuwsgierig. De duurste zijn, om het zo te zeggen, niet de standaard gebrande bonen. Neem bijvoorbeeld Kopi Luwak. Dat kost al gauw tegen de 700 euro per kilo. De Indonesische Civet kat eet de bonen van de koffieplant en poept die later uit. Verzameld en schoon gemaakt wordt de koffie vervolgens verkocht.
In Thailand dachten ze dat kunnen wij ook. Daar voerden ze de koffiebonen aan olifanten met hetzelfde resultaat. Black Ivory kost 1000 euro per kilo. Dat snap ik, er zijn meer katten dan olifanten. Bovendien moet je de olifanten voeren anders blijft er van de koffiestruik niet veel over.
Is de horeca blij met koffie?
Dat kan je wel zeggen. Op elk kopje koffie zit een winstmarge van 70 procent. Dus een tweede kopje halve prijs levert nog altijd 35 procent winst op. De horeca is niet voor niets blij met de wandelende grijze golf, die willen koffie. Liefst met wat erbij. Soms is de koffie goed, soms is het bagger. Vaak heeft dat met het onderhoud van het apparaat te maken. Die hoor je elke dag schoon te maken voor een goed resultaat.
Hier vindt je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook
Dit was het eerste verhaal over koffie