Nero

Nero was keizer nummer vijf. Zijn voorgangers werden vermoord. Je zou denken dat Nero daarvan leerde en zich gedroeg. Dat deed hij min of meer. De eerste vijf jaren van zijn keizerschap waren een gouden tijd voor Rome. Het moorden hield hij in de familie met als eerste slachtoffer Britannicus, de zoon van Claudius. Nero vond het te link de zoon van zijn voorganger in leven te laten. De volgende was zijn moeder Agrippina. Die zeurde te veel aan zijn hoofd. Hij verbande haar. Een paar jaar later vond hij dat een te lieve oplossing en liet hij haar vermoorden.

Nero heeft geen goede naam

Nero
Nero in het Römisch-Germanisches Museum van Keulen. Bron: Eigen werk van Paul Hermans

Vijf jaar waren voorbij. Er heerste vrede en welvaart onder zijn adviseurs Seneca en Burrus. Burrus stierf, volgens geruchten vermoord door Nero. Seneca trok zich terug. En Nero ging helemaal los. Hij scheidde van zijn vrouw, die werd verbannen en vermoord. Zijn maîtresse Poppaea verving haar. Enkele jaren later kreeg Nero ruzie met de zwangere Poppaea en schopte haar net zo lang tot ze dood was. Met vrienden schuimde hij de straten van Rome af. Een geruchtmakende affaire beleefde hij met een door hem hartstochtelijk beminde man, Sporus. Het verhaal gaat dat de keizer hem liet castreren en als zijn echtgenote behandelde. Vervolgens stak hij Rome in brand.

Is het allemaal waar?

Niet allemaal. Zijn vrouw werd vermoord in opdracht van Poppaea. Die is op haar beurt vermoedelijk niet dood geschopt maar gestorven in haar kraambed. Nero stak Rome niet in brand, hij was niet eens in de buurt. Hoe dan ook, het was geen lekkere jongen en de Romeinen kregen genoeg van hem. Maar ja, hij had een goede lijfwacht.

Nero een artiest?

Over de christenvervolgingen gaat het verhaal dat hij gevangen christenen in teer liet dopen en in brand steken. Ik wil feestverlichting voor mijn orgie, zou hij geschreeuwd hebben. Hij dacht dat hij een artiest was, zeg maar een popster in de huidige termen. Zijn taak als keizer vergat hij, behalve wat het moorden betreft want je struikelde in Rome over de complotten tegen Nero. Hij gaf zich over aan de Griekse cultuur en kunst, vooral toneel en muziek, maar ook aan drank en seks . Inderdaad het gedrag van een popster: seks, drank en Rock en Roll.

Het einde van de artiest

Uiteindelijk zette de Senaat Nero af. Vermoedelijk vonden ze dat hij teveel senatoren een kopje kleiner maakte. Dat maakte pas indruk nadat zijn lijfwacht het paleis uitliep. Hij pleegde zelfmoord. Veel beter werden de Romeinen daar niet van: hij liet het Rijk bankroet en in totale chaos achter. Dood kreeg hij van de senaat als trap na een damnatio memoriae. Ofwel elke herinnering moest verwijderd worden. Met zo’n slechte naam mislukte dat grandioos.

Dit is het vorige keizersverhaal over Claudius

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel