Heen en weer
Iedereen kent natuurlijk het lied van drs. P : heen en weer: We zijn hier aan de oever van een machtige rivier. De andere oever is daarginds, en deze hier is hier. De oever waar we niet zijn noemen we de overkant. Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland, enz. enz.
Het is een leuk lied, echt drs. P. Het nummer staat jammer genoeg al geen jaren meer in de top 2000. De dodenrit gelukkig wel: de laatste notering is 1117 in 2017 met een hoogste notering op 282 in 2000. Drs. P was trouwens een echte doctorandus (de naam is bedacht door Willem Duys); in de economie behaald aan, wat nu de Erasmus Universiteit heet. Kijk, zulke onzinnige feitjes vind ik geinig.
De Waal
Die machtige rivier is natuurlijk de Waal. Het is nooit kaal op de Waal. Die is niet van mij, die is van Mieke. Schrijvers jatten alles van andere schrijvers: beter goed gejat dan slecht verzonnen. Zelfs John en Paul schreven hun nummers bijna nooit helemaal zelf. Ringo en George leverden ook stukken tekst. Zelfs de roadies Mal Evans en Neil Aspinall hadden soms een aandeel in de tekst. Niet in de opbrengst natuurlijk; helemaal gek waren John en Paul nu ook weer niet.
Het is nooit kaal op de Waal
Ik wil het ook over heen en weer hebben, maar dan net even iets anders. We woonden aan de oever van een machtige rivier, de Waal. En in inderdaad hier was veel verkeer. De overkant zagen we, elke dag, maar dat bedoel ik niet.
Heen en weer heeft hier een andere betekenis. Tenslotte liggen er twee grote bruggen, dus een veerpont is overbodig. Die vaart alleen tijdens de vierdaagse, van het ene feestterrein naar het andere. Daar wil ik het ook niet over hebben.
Heen en weer anders
Op de Waal heeft heen en weer een andere betekenis: van Rotterdam naar Duitsland. Daar gaat echt veel heen en weer. Heen vanaf Rotterdam gaan duwboten, vaak zes, met steenkool naar Duitsland. Alleen niet als het water te laag staat.
Duitsland mag dan een heleboel windmolens en zonnepanelen hebben: kolen verbranden ze nog steeds in energiecentrales. Die komen uit de VS, lekker goedkoop. In geld dan, voor het milieu is het een kwestie van duurkoop. Terug gaan die duwbakken meestal leeg, soms met staalafval; voor IJmuiden vermoed ik.
Je ziet van alles langskomen, dichte boten met een lading waar je naar kan raden. Tankers met gasbollen varen heen en weer; wanneer ze leeg zijn, kan ik niet echt goed zien. Boten met vrachtauto’s of personenauto’s en het gekke is, een paar dagen later zie je ze terug varen. Of het dan nog dezelfde auto’s zijn? Geen idee. De Waal blijft een rivier vol verrassingen.
Windmolens, die in onderdelen langskomen, zijn geen vreemd gezicht.
Het is druk op de Waal
Op de Waal gaat echt een heleboel heen en weer. Per dag zo’n 550 schepen. Dat aantal loopt op naarmate het water lager komt. Dat zijn een soort communicerende vaten: bij laag water mag een schipper minder meenemen en per definitie varen er dan meer schepen. Dat is logisch want de totaal te vervoeren hoeveelheid blijft hetzelfde.
En als er ergens iets gebeurd is, een scheepsbotsing of een vaarverbod, is het even rustig. Als dat vaarverbod wordt opgeheven is het file varen. Dat is ook weer eens wat anders dan file rijden. Dan loopt het getal op naar zo’n 1000 schepen op één dag. Ik heb ze niet geteld, dat doen anderen. Die schrijven het dan in de krant en daar neem ik het uit over.
Hier vind je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook
Dit is mijn instagram account.
Op TikTok vind je me ook