Nijmegen, de oudste stad van Nederland
Noviomagus ofwel Nijmegen. Ik kom er graag, in Nijmegen. Dat is al vroeg begonnen. Samen met mijn broer heb ik de St.Joristocht gelopen en die start in Nijmegen. Leuke tocht maar van Nijmegen van toen heb ik geen herinnering meer. Toch om de een of andere vreemde reden bleef de stad aan mij trekken, dat heb ik ook met Den haag en Rotterdam maar absoluut niet met 020.
Herinneringen
Nijmegen, de oudste stad van Nederland – ik zeg het nog maar een keer – bezocht ik voor een 2de keer, een weekendje met mijn vrouw en daarvan heb ik wel herinneringen. De hele benedenstad was één kale vlakte en door het puin liepen we naar het eethuis, dat was blijven staan. Prima keuken. Dertig jaar later aten we er weer, toen was de keuken niet meer zo prima of werd de herinnering mooier dan de werkelijkheid of misschien waren wij, verwende babyboomers, hogere eisen gaan stellen.
Dat moet in de zeventiger jaren geweest zijn toen stadsvernieuwing nog bestond uit vijftiger jaren vooruitgangsdenken: alles plat, snelweg voor de auto’s en huizen stapelen. Er zijn toen panden gesloopt waarvan we nu en toen ook al zeiden, dat is zonde. Oké er stonden ook pandjes tussen waar het binnen net zo hard regende dan buiten en als je de pandjes uit de eerste, tweede en derde Nieuwsteeg in Delft nog op je netvlies hebt staan, begrijpt je wat ik bedoeld. En Nijmegen had natuurlijk ook deze pandjes. Met de ogen van nu waren die huisjes nog niet goed genoeg voor wat dan ook. Maar er is echt een hoop moois verloren gegaan.
Noviomagus
Ik kom dus graag in Nijmegen, ik heb al eerder over Nijmegen geschreven en dit zal niet de laatste keer zijn. We wonen er nu en we gaan hier niet meer weg. We wonen in Oud-West, een beetje aan der and van het oude Noviomagus.Het is een heerlijke Bourgondische stad, het doet mij aan Delft en Den Haag denken, de steden van mijn jeugd. Ze hebben eigen bieren en , ook niet onbelangrijk, als ik door de wijngaarden wil fietsen, is dat geen probleem. Die liggen net buiten de stad bij Groesbeek.
Oude gebouwen?
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. En het probleem is dat je dat daar weinig van ziet. Sloop, staatshebzucht (wie sloopt nu het grootste
kasteel van Nederland, nota bene waar Karel de Grote is geweest!) en bombardementen hebben veel verwoest. Op een paar plekken vind je die recente, oude geschiedenis terug. In het Kronenburgpark staat nog een groot stuks stadswal met drie waltorens, de kruittoren (mooie slanke toren), een ronddeel, de Roomse Voet en de st. Jacobstoren. Die laatste heeft een gevelsteen ‘sans souci’. Dat was de bijnaam van de molen die er ooit op stond. Die molenaar had het blijkbaar hoog in de bol om een relatie te leggen tussen zijn molen en het paleis van Frederik de Grote in Potsdam. Maar goed, iedereen heeft een gebrek.
Kronenburgpark
Als je aan het Kronenburgpark denkt, denk je aan het lied ‘Kronenburgpark’ van Frank Boeijen. Het gaat over de prostitutie die destijds in het Kronenburgpark, lekker donker, bosjes, bomen en toch redelijk veilig, plaats vond.
Romeinse geschiedenis
Als je de Romeinse geschiedenis van Noviomagus zoekt, moet je echt je best doen. Er zijn wat resten in de St. Nicolaaskapel en Barbarossa-ruïne te zien. In de middeleeuwen heeft wat er nog aan Romeins stond successievelijk een nieuwe bestemming gekregen als bouwmateriaal. Achter het Casino kan je, door een raam, nog een oud stuk muur zien. Als je Romeinse resten aan wilt raken, moet je ondergronds. Ga naar de Bastei, koop een kaartje en ga in het museum naar beneden, daar vind je mooi gerestaureerde Romeinse resten.
Ook in Oud West, waar de Romeinse en de Bataafse stad hebben gestaan, vindt je herinneringen. Meestal in het stratenpatroon opgenomen.
Tegenwoordig koesteren we die oude resten. Bij de Spiegelwaal zijn de restanten van een schans uit de tachtigjarige oorlog gerestaureerd en er staat een meer dan manshoog Romeins soldatenmasker. Mooi. Maar daar moeten we het mee doen.
Toch hou ik van Nijmegen en we gaan er niet meer weg.
Wil je naar het contactformulier? Klik hier
Als je mij op mijn persoonlijke Facebook wil volgen, klik hier