Sterke vrouwen

Een poos geleden was er een Tv-programma, ik weet niet eens meer van wie, over sterke vrouwen. Dat kon interessant zijn, maar de eerste die de producente opvoerde als sterke vrouw was Elizabeth Stuart, bijnaam de winterkoningin.

Nu is de echte winterkoningin, ik denk bijvoorbeeld aan tsarina Catharina de grote, inderdaad een sterke vrouw, maar Elizabeth Stuart?

Geen sterke vrouw, een loser

Ik zou haar eerder een loser noemen. Ga maar na, de bevolking van Bohemen schopte haar en haar man na één winter het land uit. Daarna hebben de winterkoning en de winterkoningin van Bohemen veertig jaar in ballingschap in Den Haag gewoond.

Een beetje vrouw gaf haar man een schop onder zijn kont om dat koninkrijk terug te veroveren. Niet Elizabeth, die leefde van de steun, van haar broer, Karel I, tot die in Engeland zijn hoofd op het hakblok verloor. De Oranjes en de staten betaalden voor haar ballingschap. Toen Karel II de baas was in Engeland kon ze terug naar haar geboorteland. De vlaggen in Den Haag gingen uit. Mijn conclusie: profiteur van anderen, loser.

Sterke vrouwen? Neem Sojourner Truth

sterke vrouwen
Een visitekaartje van Sojourner Truth, dat ze verkocht om geld in te zamelen. Bron: Prints and Photographs division van deLibrary of Congress

Ik ken wel een sterke vrouw en ik nomineer Sojourner Truth uit de V.S. Bij toeval stuitte ik op haar omdat ik zocht naar het spreken van Nederlands in (voormalig) Trumpland. Haar toespraak in 1851 over slaven- en vrouwenemancipatie hield ze in het Nederlands. Hoe kwam dat?

Ze was geboren als Isabella Baumfree op het landgoed Hardenbergh, inderdaad Nederlands, in de staat New York. Dus spraken ze, als slaven van de eigenaar, Nederlands. Haar eigenaar verkocht haar toen ze 9 jaar oud was. Binnen een paar jaar volgden nog een paar transacties tot ze in 1826 met haar jongste dochter naar de familie Van Wagenen, een quakerfamilie, vluchtte, een jaar voor de afschaffing van de slavernij.

Daar bleef ze en werd een toegewijd christen. Ze veranderde op den duur haar naam in Sojourner Truth, reisde en predikte over de afschaffing van de slavernij, tolerantie, vrouwenrechten en pacifisme. Dat is best wel een heleboel om je voor in te zetten. En dat in een tijd die niet echt vrouwvriendelijk genoemd kon worden.

Sojourner Truth was niet voor de poes

Ze was niet zo maar iemand. Lezen en schrijven kon ze niet, maar ze dicteerde wel een boek, ze hield toespraken, kocht een huis en was een van de eersten die een relatie legde tussen de strijd voor emancipatie van de Afro-Amerikanen en vrouwenrechten. Ze was echt wat je noemt een doorbijter, ze sprak met Abraham Lincoln en Ulysses Grant, alle twee president. Ze ligt begraven op Oak Hill Cementery en in Battle Creek Michigan Monument Park staat haar beeld, meer dan twee mans hoog.

Sojourner Truth, dat was pas een sterke vrouw.

Dit is een update van een eerder verhaal.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel