Boomers

Boomers hoor ik de laatste tijd vaker en meestal niet in positieve zin. Ik heb geen idee wat het betekent. Wat is boomers voor uitdrukking en waar komt het vandaan?

De uitdrukking verwijst de babyboomers, de geboortegolf van na de 2de wereldoorlog. De term schijnt voor het eerst in 2009 in het Nieuw-Zeelandse parlement gebezigd te zijn. In 2019 werd boomer bij ons gekozen tot het woord van het jaar. Dat noem ik vooruitgang. Iets gebeurt hier niet meer vijftig jaar later maar tien jaar. Mooi, mooi.

Boomers is negatief

Boomer klinkt voor mij een beetje zwart en degene die het woord gebruiken geven de betreffende boomer vaak de schuld van alles wat er mis is in de wereld. Ach, in de zestiger jaren waren de boomers langharig werkschuw tuig. Nu is datzelfde tuig veranderd in kale profiterende pensionado’s? Boomer? Dan klinkt oude lul toch beter. Aan de andere kant, iemand van dertig kan ook al een oude lul zijn. Van werkschuw tuig naar rijke profiteur is dat positief? Het geeft alle twee aan dat iemand niet goed bezig is. In die zin is het hetzelfde alleen gaat werkschuw vaak met geldzorgen gepaard.

Generatienamen

De geboortegolf is niet de enige generatie met een naam. Na hen kwamen generatie X, generatie Y, generatie Z en dat gaat maar door. Waar komt die behoefde vandaan om iedereen in een hokje te stoppen? Het is makkelijk, overzichtelijk, dat geef ik direct toe. Daardoor hoef je verder geen mening te vormen. Oh, het is een boomer. Dan ben je er direct klaar mee. Etiketjes plakken vind ik een beetje armoedig. Veel waarde heeft het in mijn ogen niet.

Klimaatverandering? De boomers!

De babyboom generatie was altijd luidruchtig. Met het stijgen van de jaren is dat minder geworden. Het zijn er nog steeds veel en tegenwoordig allemaal met pensioen.

Sommige lui hebben een hekel aan die actieve ouderen. Die oude lullen hebben alle huizen, vreten de pensioenpotten leeg en laten de wereld naar de verdommenis gaan. Boomers krijgen overal de schuld van. Brexit, stikstof, het verval van de natuur, de 1:6 nederlaag van Ajax tegen Napoli: boomers. Soms krijg ik het idee dat we rond 1950 nog zaten te vlooien in de bomen. Als we zin hadden dan was er altijd wel iemand bereid om mee te seksen. Bij honger viste je een vis uit de kreek. Geluk was toen nog heel gewoon.

En ineens bammmm … trokken we in de 1960 een biertje uit de koelkast. Op de vrije liefde moesten we nog even wachten. Zouden die scheldende lui nooit van het stenen tijd gehoord hebben of dichterbij het stoomtijdperk?

Kermisattractie

boomers
De e-bike is het vervoermiddel van de actieve boomer

Natuurlijk zijn de boomers mede schuldig. De mens als soort is schuldig en of we het redden is nog maar de vraag. De kachel lager, het huis isoleren, zonnepanelen, allemaal vegetariër worden (link), dat soort dingen scheelt al een stuk. Jongeren, de generatie die de troep erft, vindt het leuk als we tijdens een fietstocht langs rijden. Zo tot een jaar of achttien juichen ze ons toe als de donderdagse fietsclub langs fietst op de e-bike. Misschien zijn we een kermisattractie voor ze. Dat kan, maar ze klappen wel.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account

Deel dit artikel