Wat is de belangrijkste uitvinding van de mens na het vuur en het wiel? Misschien sla ik een paar uitvindingen over, maar voor mij komt met stip het bierviltje op plaats drie.

Voor het kartonnen viltje gebruikte men porseleinen of aardewerk onderzetters. Die hadden de irritante gewoonte kapot te vallen. In 1892 zag het eerste bierviltje het licht en in 1923 is het geperfectioneerd. 1892 is 132 jaar geleden en 1923 101 jaar.

Waar ik met mijn pet niet bij kan, is waarom er in 2022 of 2023 geen wereldwijde feesten zijn gehouden om het bierviltje eer te bewijzen.

In 1960 kwam de laatste verbetering: een lage cellulose verlengde de levensduur aanzienlijk. Dat was in 2020 60 jaar gelden, maar een feest? Vergeet het maar. Zelfs een jubileum viltje kon er niet vanaf.

En die dingen zijn zo bruikbaar. Als je stierlijk verveelt tijdens een date kan je ze verkruimelen. Met een postzegel erop kan je als kaart versturen. De bierbrouwer maakt reclame voor zijn drank en kan er leuke weetjes opzetten. Als je melig bent, kan je ermee gooien. Je kan ze verzamelen en er leuke spelletjes mee doen (wedden dat ik vanaf hier het viltje keurig op het glas kan laten landen?). Je kan het natuurlijk ook als bierviltje gebruiken. Tenslotte zijn ze daarvoor bedoelt en ze zijn er in alle soorten en maten. Ja, het bierviltje is een essentiële uitvinding die we niet kunnen missen.

En laten we eerlijk wezen: een café zonder bierviltjes is geen kroeg. Een beetje kroeg gebruikt de juiste viltjes: een kant bedrukt en de andere kant blanco. Dat is een notitieblok. Voor alles wat er aan fantastische wijsheden in de kroeg op tafel komt.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel