Wijnflessen

Wijnflessen, daar hadden we er veel van in deze feestdagen. De lege liggen nu in de glasbak. Wat mij brengt op de soorten en maten van die flessen. Ik drink wijn, dus ik kan het weten. En als ik maten zeg dan bedoel ik ook grote maten. Op deze foto staan elf maten. Zelf ben ik niet verder gekomen dan maat vier: de magnum met anderhalve liter. De grootste onder de flessen is dertig liter. Ga er maar aanstaan op een verjaardagsfeestje. Worden die maten echt gemaakt en gevuld met wijn?

flesmaten
flesmaten champagne

Grote wijnflessen bestaan

Ze worden gemaakt. Wijn in een fles van achttien liter (‘Salomon’) ben ik tegen gekomen. Je krijgt de wijnfles gratis opgestuurd en dat mag ook wel voor die prijs (€500,–). Achttien liter, dat wordt een heftig avondje.

Meestal zit champagne in die joekels. Die joekels hebben namen en wat opvalt is dat het bijna allemaal namen zijn uit de oudheid met Bijbelse, Assyrische en Babylonische namen. Ik ga ze niet opnoemen, hier kom je meer te weten.

Decadentie of slim inkopen?

Onder het motto: U vraagt en wij vullen, kan je bij champagnehuizen de grootste flessen laten vullen. De weduwe Clicquot verkoopt een Nebukadnezar (15 liter) voor € 1.950,–. Dat moet voor rijke stinkers geen probleem zijn. Als hij/zij tevens een patser is, bellen die patsers de weduwe niet op. Die plaatsen een bestelling bij het champagnehuis Armand de Brignac. Zonder probleem vult dat huis een goudkleurige Melchizedek voor een slordige € 50.000,–. Dat ding is ruim een meter hoog, weegt 54 kilo en je kan er 240 glazen uit schenken. Gratis thuis bezorgen is geen probleem. Kijk, met zo iets kan je een leuk feestje geven voor je matties.

Sabreren

En je steelt de blits als je die fles sabreert. Sabreren ofwel met een sabel een fles champagne onthoofden. Ik maak een fles champagne voorzichtig open zodat er geen kostelijk vocht verloren gaat. Maar ja, ik ben een zuinige Hollander.

Over de oorsprong van sabreren  gaat het verhaal dat de Kozakken van de Tsaar een ossenwagen champagne van Nappie buit maakten en als een soort sliep-uit gebaar die flessen, al rijdend op hun paarden, voor de ogen van de Fransen met hun sabels openden. Dat pikten die officieren van Napoleon niet en de traditie van het sabreren was geboren.

Een waarschuwing: doe dat alleen met echte champagne. Die hebben namelijk dikkere flessen. Andere bubbels zitten vaak in dunnere flessen, dat spaart geld. Al die bubbels zitten onder druk in de fles en een dunnere fles explodeert makkelijker dan een dikke champagnefles.

Waarom zoveel formaten?

Dat heeft met een aantal dingen te maken. Ten eerste rijpt de wijn in een grote fles beter dan in een normale fles. Maar het is toch vooral het spektakel dat wijnproducenten grote flessen doet produceren. Zo’n lege Methusalem staat mooi in de wijnkelder!

Een grote fles wijn is zwaar en moet sterk zijn. Om te zorgen dat de fles niet knapt, worden de joekels met de hand geblazen. Helemaal geloven doe ik dat niet, er zal wel met luchtdruk gewerkt worden. Dit maakt de flessen bijzonder en kostbaar. Dus zit op de grote flessen vaak statiegeld. Niet om ze bij de plaatselijke supermarkt in te leveren. Maar de grote flessen zijn wel in te leveren bij verschillende wijnhuizen of na te vullen mocht je daar behoefte aan hebben. Lege flessen? Ik heb er niets mee, ik heb lieve volle, die raken vanzelf leeg.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel