Broedermoord

broedermoord
Caracalla, geen prettige jongen. Foto: Wikipedia / Shakko An.

Met Broedermoord bedoel ik niet Kaïn en Abel. Ook niet Romulus en Remus, de stichters van Rome. Ik bedoel Caracalla en Geta, de zonen van keizer Septimius. Op zijn sterfbed drukte hij hen op het hart in vrede samen het Romeinse Rijk te bestuderen. Daar had Caracalla geen zin in. Binnen een jaar vermoordde hij onder de ogen van hun moeder zijn broer Geta. En aangezien Geta veel aanhangers had, richtte Caracalla een slachting aan onder die aanhangers. Vanaf toen was hij alleenheerser. Het eerste wat hij vervolgens deed was aan alle vrije mannen het Romeinse burgerschap verlenen. Goede vent zou je zeggen. Mis, hij mocht alleen belasting heffen van staatsburgers en met die gulle gebaar had hij er een heleboel belastingbetalers bij voor het dure leger.

Broedermoord komt dat vaker voor?

Dat zal best, tenslotte gebeuren de meeste moorden in huiselijke kring. Maar de broedermoorden in de hoogste kringen zijn veel interessanter. Lekker smeuïg. Ik bedoel dat driehoog-achter Arie en jan elkaar doodslaan om de tabaksdoos van opa is niet bijster interessant. Dat levert hooguit op ‘heb je het gehoord?’ en ‘het is toch wat.’ Nee, dan bijvoorbeeld het Ottomaanse, mohammedaanse rijk. Elke mohammedaan mag vier vrouwen hebben, maar zoals het spreekwoord luidt:  wat aan Jupiter vrijstaat, staat niet vrij aan het rund. Dus de sultan had een harem. Daar komen kinderen van. De favoriete zonen kregen een opvoeding op gelijke afstand van de hoofdstad. Wie na de dood van pa het eerste bereikte, werd de nieuwe sultan. Ik zie het al voor me: twee broers bereiken de hoofdstad gelijk. De een kan harder lopen dan de ander. Kat in het bakkie, denkt die onnozelaar. Zijn broer smijt een krukje tegen de benen, spring over zijn lievelingsbroer heen, steekt hem en passant een dolk in de rug en is de nieuwe sultan.

Het kan erger

Al die zonen wilden sultan worden en dat leidde tot complotten. Dat gaat mij niet gebeuren, dacht de volgende sultan. Hij liet zijn negentien broers bij hem komen. Nadat hij hen had verteld dat ze niks te vrezen hadden, liep hij met hen de eetzaal binnen om er vervolgens alleen uit te komen. Zo’n grootschalige broedermoord kent waarschijnlijk zijn gelijke niet in de wereldgeschiedenis. Maar we hadden het over Caracalla.

Caracalla was gek

Veel mensen, die geld of macht krijgen, verliezen de greep op de werkelijkheid. Zoals Elon Musk of Poetin. Meestal komt daar een hoop ellende van. Zo ook bij Caracalla. Die verbeeldde zich dat hij Achilles, een mythische Griekse held, was. Hij (Caracalla niet Achilles) vergiftigde zijn vriend Festus zodat hij hem kon begraven. Net zoals de echte Achilles zijn vriend Patroklos had begraven. Knap gestoord als je het mij vraagt.

Het kan erger

Caracalla vond Achilles niet goed genoeg. Alexander de Grote nadoen leek hem leuker. Hij stak de Tigris (Irak enz.) over en verwoestte elke stad die hij passeerde. Zo langzamerhand had iedereen wel door dat hij gek was. Toen de commandant van de Pretoriaanse garde het idee had, dat hij op de dodenlijst bij Caracalla stond, was hij de keizer voor en vermoordde hem. Vervolgens werd hij de nieuwe keizer voor dik een jaar. Op zijn beurt werd hij vermoord door de volgende keizer.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn instagram account.

Deel dit artikel