Koffie thuis

Na deel een (koffiebonen) en deel twee (koffiestekjes) is dit het laatste deel over koffie. Het is een hoop geneuzel maar vooruit, dat moet ook kunnen. Hier gaat het over de kosten van koffie en de gezondheidseffecten.

Hoe zet je koffie?

Veel mensen beginnen de dag met een kopje koffie. Ik moet er niet aan denken, ik start met thee. Na tienen wil ik aan de koffie. Met de toename van de welvaart werd er steeds meer koffie thuis gedronken. Nog altijd drinkt de helft filterkoffie. Prima koffie. De eisen aan de koffie gaan omhoog en veel mensen zweren nu bij koffiepads. Mensen met te veel geld gebruiken koffiecups. Echt goede koffie komt uit een espressoapparaat, vind ik. De groep drinkers van oploskoffie is vrij groot. De luiheid daarvan kan ik niet begrijpen. Het is ongeveer hetzelfde als echte soep of soep van een bouillonblokje.

koffie thuis
Het bekende espressoapparaat, het pruttelpotje

Koffie en economie

Na olie is koffie het meest verhandelde product ter wereld. Het is een interessant beleggingsproduct als je niet bang wordt van sterke koersstijgingen. Op de New York Stock Exchange zweeft de prijs rond de 230. Ik heb geen idee wat dat betekent maar het schijnt in jaren niet zo hoog geweest te zijn. Ik vind interessanter wat koffie per kopje kost. Dat is niet veel en verklaart de hoge winsten van de horeca op een kopje koffie. De goedkoopste is natuurlijk de filterkoffie met zeven cent per kopje. Een kopje koffie van een espressomachine kost een dubbeltje. Koffiepads komen uit op  twaalf cent per kopje. De kroon spannen de koffiecups, die kosten globaal iets meer dan dertig cent per kop. Hier bovenop komen nog de kosten van het apparaat dat je gebruikt.

Is koffie gezond?

Daar zijn de geleerden het niet over eens. Waar ze het globaal over eens zijn is de dodelijke doses. Het schijnt dat je bij na honderd kopjes een vrij groot risico loopt de pijp uit te gaan. Misschien hangt het af van hoe sterk je de koffie drinkt. Het Wereldrecord koffie drinken staat op 82 kopjes in 7 uur. Er staat niet bij hoe de drinker er aan toe was na die 82 kopjes.

Wetenschappers denken dat koffie niet perse slecht is en zelfs voordelen voor de gezondheid kan opleveren. Twee tot drie kopjes per dag is veilig en mogelijk goed voor de gezondheid, zeggen ze. Zelfs vier kopjes kan geen kwaad zolang je niet zwanger bent.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel