Keizers

Ik hou van de donkere kant van de mens. Over misdadigers, dictators en uitspattingen op het gebied van seks, drank, rock ‘n roll vallen hele boekenkasten vol te schrijven. Dat is niet mijn ambitie. Af en toe een smeuïg verhaal op dit gebied vind ik voldoende.

Ik heb over de pausen geschreven. Er zijn meer dan driehonderd pausen geweest. De meeste deugden. Over degenen die meer naar de zondige kant van de mens overhelden heb ik geschreven. Misschien een stuk of tien verhalen, ik heb ze niet geteld.

Die zwakke broeders hadden goede leermeesters. Ze keken het af van de Romeinse keizers. In het toepassen van elke menselijke ondeugd stonden de keizers mijlen ver boven de pausen. Neem alleen al de eerst vijf keizers, Caesar meegerekend. Alle vijf lapten ze de tien geboden aan hun laars. Dat was stof voor vijf verhalen. Die verhalen ga ik niet iedere week plaatsen. Dan wordt het een saaie bedoening.  Ik doseer ze. Maar ik heb het idee dat er meer keizer- dan pausverhalen komen.

Wat waren de bevoegdheden van de keizers?

de keizers
Bron Wikipedia. Het Romeinse Rijk tussen de jaren 60 n.Chr. en 400 n.Chr.

Eigenlijk, direct of indirect, waren ze simpelweg de baas. Ze hadden de leiding van de buitenlandse politiek, ze waren opperbevelhebber over de legioenen, het rechtspreken viel onder hen, de bevoegdheden en taken van de proconsul hoorden bij hen, ze waren volkstribuun, quaestor en censor. Ik heb niet uitgezocht wat dat allemaal betekende. Het zal niet over brood bakken zijn gegaan. Overigens zorgden ze wel voor brood en spelen. Geen hoge medewerker kreeg een baan zonder instemming van de keizer. Carrières van senatoren en legionairs konden ze maken en breken. Als je dat allemaal mag, dan ben je de baas.

Macht leidt tot corruptie

De keizers kwamen over het algemeen uit de toplaag van de samenleving. Die waren gewend hun zin te krijgen. Eenmaal aan de macht gingen ze pas echt los. Macht leidt per definitie tot corruptie of tot een vreemd zelfbeeld. Kijk maar naar Poetin, die heeft ook alleen jaknikkers om zich heen.

Hier vindt je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Overigens vindt je de pausverhalen gratis bij kobo

Deel dit artikel