Richard Cory
de taartendief

De jongeman, goed gebouwd, ongeveer van haar leeftijd misschien iets ouder, zat rustig in de stoel, in het minst niet bang voor de dwang van haar stem. Van haar blazende Venus met die hoge rug trok hij zich evenmin wat aan. Vreemd, meestal keek een slachtoffer angstig, bang voor haar of voor haar reuze kat. En waarom blies Venus? Zag hij die man als een indringer? Vreemd. Die taartendief had een mooie kop.

Ze schudde zich los van die aantrekkelijke kop met dat donkere haar. Die ogen, ze kon de kleur niet goed onderscheiden, vond ze apart. De geest van de taartenjatmoos kon ze niet lezen. Ze vond het een rare snoeshaan, flamboyant gekleed met een knalgele gitaarkoffer.

De man stond tot haar verrassing op en zei met een buiging: ‘Ik wens u een prettige voortzetting met uw taart.’

‘Hoho, taartendief, ga zitten.’

De man glimlachte en liep weg. Over zijn schouder zei hij: ‘Als je het juiste woord spreekt.’ Zag ze die spottende glimlach goed? Haar boosheid vanwege de diefstal mengde zich met nieuwsgierigheid. Niet veel mensen was het gegeven om haar stem te weerstaan. Als dat gebeurde, zei haar oma: ‘hard weglopen of dat andere.’

Op haar tiende luisterde ze met rode oortjes naar de uitleg van oma over “dat andere” en vernam ze de naam van haar vader.

Ze sprak de juiste woorden: ‘Wil je alstublieft terugkomen?’

Nu hij weer aan de keukentafel zat, vroeg ze ‘Taartenrover, hoe heet je?’

‘Ik heet Lugh O’Brien.’

Dat hij O’Brien heette, interesseerde haar niet, half Ierland heette O’Brien. Zelf heette ze O’Ryan, in haar familie gebruikten ze de naam van de moeder. In de meeste gevallen riep het gebruik van de vadersnaam weerstand op, zeker als die vader het vaderschap ontkende.

‘Lugh, dat is de naam van de Keltische zonnegod.’

‘Dat klopt, mijn pa en ma speelden in een Ierse folkrock band, een beetje wicca, een beetje gothic. Vandaar mijn voornaam. Pa heeft me opgevoed, ma verdween met de drummer, dat maakte direct een eind aan de band. Hoe heet jij?’

‘Ik heet Adina O’Ryan. En jij bent muzikant.’

(Wordt vervolgd)

Bij Kobo vind je meer van mijn boeken/verhalen

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Deel dit artikel