Blue Monday
Blue Monday was verzonnen te zijn om vakantiereizen te verkopen. Tegenwoordig wordt het door elke winkelketen ingezet om jou en mij van alles te verkopen waar we niet direct behoefte aan hebben. Dit alles onder het motto “daar knap je van op.”
Hoe je op kan knappen van spullen kopen is mij een raadsel. Ik voel met beter van een goed boek, een wandeling maken of een leuk verhaal schrijven.
Namen van dagen
Waarom hebben de dagen bijnamen of een betekenis? De kerk is daarmee begonnen. Je hebt Aswoensdag. In commerciële termen zou dat gray Wednesday zijn. Dat klopt min of meer. In een Japanse cartoon zingen drie meisjes een liedje met die naam, heb ik mij laten vertellen. Goede Vrijdag wordt van de markt gespeeld door black Friday. Dat vind ik niet echt een verbetering. Dan blijven over de dinsdag, de zaterdag en de zondag. Ze hebben wel bijnamen. Dinsdag is strijkdag, zaterdag is klusjesdag en zondag is kerkdag.
De maanden
De commercie of instellingen, die het goed met ons voor hebben, vinden een week tamelijk beperkt. Gretig kijken dat soort instellingen naar de maanden. In Dry January mag je geen alcohol drinken. De maand Steptember moet je 10.000 stappen per dag doen. In Stoptober is tabak uit den boze en in Snorvember mag je de snor niet afscheren. Dat laatste vind ik discriminatie van de baard, maar alla. Dus drinken en roken mag niet, maar hoe zit dat met seks?. Laten we februari uitroepen tot de maand zonder een wip: Wipruari is misschien een leuke belachelijk naam. Dan houden we over maart, april, mei, juni, juli, augustus, december. Wie zoek nog een maand voor een maf idee?
Claims op dagen
Waarom het gebeurt weet ik niet, maar zo langzamerhand heeft elk groep een claim op een dag gelegd. Ik heb ze niet allemaal uitgezocht, maar hier zijn er een stel.
5 februari is Wereld Nutelladag. Volgens Nutella doet de hele wereld er aan mee. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ja, wie ben ik. Als ik het goed begrijp, is het de bedoeling dat je een pot Nutella opeet. M.a.w. je moet een pot suiker naar binnen lepelen. Niet bepaald een gezond idee. Het is wel knap dat ze deze dag zo hoog in Google hebben kunnen krijgen. Ik stel voor dat we deze dag cancelen om een woke-term te gebruiken.
Op 24 maart vieren we de Europese Dag van het Ambachtelijk IJs. Het gaat om dat heerlijke Italiaanse, Franse, Duitse of Spaanse ambachtelijke schepijs onder de aandacht te brengen. Die lopen wel heel ver vooruit op de klimaataanpassing. Meestal heb ik in maart nog geen trek ineen ijsje.
Op 17 mei wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor haat, discriminatie en onderdrukking van LGBTQIA+ personen. Tot LBGTI heb ik het nog kunnen volgen. Daarna gaf ik het op. Daarom hier even de betekenis van de onuitspreekbare afkorting. L = lesbisch, G=homoseksueel, B=biseksueel, T=transgender, Q=queer, I= interseks en A is van alles (aanverwant, aseksueel, aromantisch, agender).
De afkorting blijft groeien
Elke keer steekt een miskende minderheid zijn vinger op. Stampvoetend, want niet gehoord, eist de groep zijn letter. Ik snap dat niet zo goed. Als je een doel wil bereiken (in dit geval begrip) helpt een pakkende titel voor dat doel, niet een groep onuitspreekbare letters. Bovendien wat als de letters straks op zijn? Hoe gaat dat bonte gezelschap daarmee om? Ik zou zeggen kies een pakkende naam. IBAN (Ik Ben Anders) is al door het kapitalisme ingepikt. NIHE (NIet HEtero) dekt de lading ook. Wees creatief, verzien iets.
En nu we toch bezig zijn: wat moet een L, H of I met dat hetero missionarisstandje als seksicoon? Elke letter zijn eigen standje zou ik zeggen.
Hier vind je mijn contactformulier
Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook
Dit is mijn instagram account.
Op TikTok vind je me ook
Geef een reactie