Gijs en de tunnel van Merlijn

Het was rustig in de kroeg op deze doordeweekse dag. Jaap trok een stoel naar zich toe. Hij had zin in een praatje. “Gijs, heb je misschien de verkeerde studie gekozen? Je vriend Wim doet informatica, is dat niets voor jou? Hoe ben je trouwens bij die studie uitgekomen?”

Gijs nam een slok voor hij Jaap antwoordde. “Laat informatica maar zitten. Nee, archeologie is het voor mij. Ik woonde nog in Amersfoort. Toen ik een jaar of twaalf was, lag een deel van de grachten droog. De aannemer restaureerde de vervallen walkanten. In het weekend namen schatgravers, met metaaldetectoren en scheppen, de plek in van de metselaars. Samen met Wim ging ik ook zoeken in de blubber. Wim op de walkant en ik in de drab. Ik vond kapotte meerschuimpijpen, gebroken oude potten, een kaarsenstandaard en zelfs twee munten. De oude fietsen liet ik liggen. Vanaf toen wilde ik archeoloog worden, het past me prima. Ik moet mijn hoofd gebruiken, ik ben bezig met mijn handen en ik zit veel buiten. Dat vind ik een heerlijke combinatie. Nee, voor mij is dit niet de verkeerde studie.”

Nieuwe klanten eisten de aandacht van Jaap op of beter gezegd zijn bier.

Gijs dacht na over de studiekeuze. Als hij voor informatica gekozen had, net als zijn vriend Wim, had hij nu geld voor een biertje. En een ontbrekende stageplek was een lachertje in de wereld van Wim. Die kon kiezen. Dat lag bij Gijs anders. Vaak kreeg hij niet eens een reactie. Persoonlijk langsgaan was zinloos. Verder dan de receptie kwam hij niet. Hij kende alle afwimpelreacties: “Je past niet in het team” of “Sorry, we hebben al iemand,” of “Je hebt te weinig ervaring.” Dat antwoord kwam van een achterlijke gladiool. Stages waren juist bedoeld om ervaring op te doen.

(Word vervolgd)

Toelichting

Dit gedeelte komt uit het eerste hoofdstuk van ‘De tunnel van Merlijn.’ YA fantasy over Gijs en zijn zoektocht naar Merlijn om een Shangri-Laan te redden. Aliens, magie en een nieuwsgierige journaliste kruizen zijn pad. Slaagt hij?

Nieuwsgierig? Deze link brengt je naar een inkijkexemplaar en toon de eerste pagina’s van het verhaal.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel