Codista

Codista
Bron: https://www.ladirezione.it/nuove-professioni-il-codista/

Codista, heb je daar wel eens van gehoord? Ik niet, tot ik een oude Volkskrant las. Codista, het rolt zo lekker in je mond, het klinkt harmonieus. CODISTA… ik zie de dans van de flamingo.

Oké, genoeg gezever…. Wat is nu eigenlijk een codista?

Oorsprong Codista

De oorsprong ligt in Italië. Een Codista is iemand, die voor jou in de rij gaat staan bij een instantie. Ja, je leest het goed: in de rij, niet in de weg. Meestal bij een overheidskantoor, waar de wachttijden lang zijn. En de wachttijden zijn in Italië altijd lang. Tegen betaling dat wel; Codista’s hebben de tijd maar ze zijn nu ook weer niet helemaal gek.

Hoe is dat begonnen? Een slimme werkeloze bedacht: “Oké, ik kan geen werk vinden; als ik dan toch in de rij moet staan, kan ik er net zo goed geld voor vragen. “

Hij maakt van het in de rij staan zijn beroep..

Overbodige beroepen

Van overbodige beroepen of ongeloofwaardige beroepen  zijn er best veel van. Een van de eerste dingen waar je dan aan denkt is die managementlaag die als een bijna onuitroeibare zwam overal overheen ligt. Maar daar ga ik het niet over hebben. Ik heb wel een paar leuke andere overbodige beroepen.

Iedereen kent natuurlijk de metroduwer in Japan. Niemand vindt het leuk als hij stevig aangeduwd wordt als een stel kranten in een doos oud papier. Maar gek genoeg is toch iedereen blij dat ze er zijn. Zonder die mensenduwers mis jij misschien je metro.

Maar deze is een echte aanrader. Wil je goedkoop op vakantie in China? Laat je inhuren als ‘leraar’ op een school. Misschien is het nepnieuws maar misschien is het waar. Scholen in China schijnen blanke buitenlanders in te huren om een school een hoger aanzien te geven op open dagen. Zo van: “wij zijn zo’n goede school dat we blanke leraren hebben.” Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je niet aangesproken wordt, want een leraar die geen chinees praat, komt toch wat vreemd over.

Meter Maids

The Beatles zongen het al: ‘Lovely Rita, meter maid. Nothing can come between us.’ In Australië heb je ‘Meter Maids’, dat zijn vrouwen in een gouden bikini en met Australische hoeden. Die lopen op de parkeerplaatsen langs de stranden en zorgen  ervoor dat je geen parkeerboete krijgt. Ze vullen je parkeermeter bij, dat doen ze voor niets. Nu ja, niet echt voor niets maar jij hoeft het niet te betalen. Het wordt gesponsord, maar als je met ze op de foto wil dan kost dat vijf dollar, Australische natuurlijk. Het schijnt een gewild baantje te zijn.

Toch… de Codista is voor mij de winnaar van de zinloze beroepen.

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel