de loden lady
het graf in de Burchtstraat

De eerste die Frank inschakelde, was een deskundige over de Romeinse geschiedenis. Na een week belde die terug. Hij vertelde dat Aemilia Faustina echt bestaan had. Ze had een relatie met de keizerlijke familie Severus. Gezien de onzekere tijden van de voortdurende wisselingen van de Romeinse keizers was er over haar niet veel bekend. Censorinus, een Romeins schrijver, had Aemilia omschreven als van gemiddelde lengte, gebruind door de zon en gespierd vanwege het werken op het land. Haar bijnaam zou zijn “agricolae uxor”, ofwel boerin. Ze zou een volle haarbos gehad hebben. Ook had ze kinderen. Het was heel goed mogelijk dat ze voor haar eigen veiligheid Nijmegen had gekozen, want ver weg van Rome. Alhoewel de deskundige er direct aan toevoegde dat het discutabel was of Censorinus inderdaad de schrijver was.

In geesten geloofde Frank niet. Tot hij zich de verhalen herinnerde over het Besiendershuis waar mensen zouden zijn verdwenen. Het verhaal over de spookplek in de Stevenskerk was hem bekend. Ook kwam Nele Versteegh naar boven. De verbrande heks zocht in de stad nog steeds naar gerechtigheid. Vrij recent was de klopgeest van voor de oorlog in de Van ’t Santstraat. Hij belde een bekend medium op en legde het probleem aan haar voor.

Vrij snel kwam ze met een reactie. Volgens het medium was het ook na bijna achttienhonderd jaar goed mogelijk dat een geest opdook. Waarschijnlijk had het opgraven in 2001 een eerste zetje gegeven en was de verhuizing in 2022 naar het Keizer Karelplein het laatste duwtje. De gemeente kon de geest maar beter serieus nemen.

Frank accepteerde haar uitleg en vroeg: ‘Hoe breng je zo’n geest weer tot zwijgen?’

‘Wel. De geest benadert vaak verwanten omdat iets niet bevalt of er is nog een onafgewerkte zaak op aarde. Zijn deze obstakels uit de weg, dan is mijn ervaring dat de geest stilvalt.’

Nadenkend maakte Frank een einde aan het gesprek.

(Wordt vervolgd)

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Mijn boeken vind je bij Ambilicious en bij Kobo.

Deel dit artikel