Richard Cory. Internetmysterie

“Stand by Me” is in 1961 voor het eerst uitgevoerd door de medecomponist Ben King. Voor mij is het een klassieke popsong Er zijn meer dan vierhonderd uitvoeringen door bijvoorbeeld Otis Redding, John Lennon en Muhammad Ali.

Vooral de versie van John Lennon spreekt me aan. Muziek raakt je hart en mag je een eigen betekenis geven. Voor mij heeft ‘Stand by me’ een brede doelgroep. Er klinkt een ode aan het boek in door. Popmuziek is vaak een gedicht op muziek. Lees de teksten van De Dijk. De connectie van pop met schrijven intrigeert me en laat ik soms terugkomen in een verhaal.

Als je even zoekt, struikel je over de relaties. Neem “Paperback Writer” (duizend pagina’s heb ik klaar, zo nodig schrijf ik er meer): typisch een song over the slush pile. Of Elvis Costello met “Every day I write a book”, een mooi voorbeeld voor het ultrakorte verhaal. In “Unwriten” van Natasha Bedingfield kom je het writer’s block tegen. Het verhaal in je hoofd vind je in “Box full of letters”van Wilco, maar krijg het maar eens op papier.

Wat je ook tegenkomt zijn popsongs die geïnspireerd zijn door schrijvers. Neem “Sympathy For The Devil” van de Stones. Het is gebaseerd op “De meester en Margarita”, een klassieker van de Russische schrijver Michail Boelgakov.

Pink Floyd gebruikte George Orwells roman “Dierenboerderij” voor hun album “Animals.”

Het boek stamt uit 1945 en beschrijft de opstand van de dieren tegen de heerschappij van hun menselijke eigenaren. Het album zelf beschrijft het kapitalisme en de gevolgen ervan.

Tolkien ontbreekt natuurlijk ook niet. Led Zeppelin met “Ramble On” verwijst naar Mordor en gebruikt zelfs directe citaten. Iets waar je als schrijver altijd voorzichtig mee moet zijn. Voor je het weet, heb je een proces aan je broek.

Over het nummer “Lucy in the Sky with Diamonds” gaan verschillende verhalen de ronde over de oorsprong. De meest gehoorde is dat het over Johns zoon Julian gaat. Een andere is dat het een lsd-verwijzing zou zijn. Er is ook een verhaal dat verwijst naar “Alice in Wonderland” van Lewis Carroll uit 1865.  De Beatles namen het thema van het zoekende witte konijn over en veranderden het.

“Romeo en Julia” van Shakespeare is vaak door artiesten gebruikt. Mark Knopfler had met de gelijknamige ballad “Romeo and Juliet” een wereldwijd succes.

Kortom de verbanden tussen schrijvers, boeken en popmuziek zijn legio

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel