sneeuwklokjes

Natuurlijk bestaan er liedjes over het sneeuwklokje, dat kan niet anders. Over kinderliedjes wil ik het niet hebben. Wat denk je van het nummer Butterfly van de Hollies: ‘Roaring mountain is standing close by, covered with snowdrops and glistening with dew.’ Of Jethro Tull met Jack in the green: ‘And taps his cane upon the ground signals the snowdrops it’s time to grow.’ En Jimmie Rodgers met in an English country garden: Roses, foxgloves, snowdrops, blue forget-me-nots.’ Kijk, zulke zinloze kennisdingetjes vind ik leuk.

Behalve muziek is er een wereldberoemde televisie serie Sneeuwklokje (snowdrop). En met wereldberoemd bedoel ik wereldberoemd in Korea. Het is maar dat je weet wat er aan komt.

Wat ik niet wist is dat elke geboortemaand een bloem heeft. En januari en februari hebben er zelfs twee. Allen snap ik het niet goed. Het lijkt mij logisch dat de maand van je geboorte de naam krijgt van de bloem die op dat moment bloeit. Nee dus.

Neem januari, daarvan zijn de anjer en het sneeuwklokje de bloemen. Tegenwoordig bloeit het sneeuwklokje in januari, dus dat klopt. De anjer bloeit in juni, soms mei. Wat heeft die bloem met januari te maken?

En februari dat is de iris, bloeitijd mei, en de sleutelbloem, bloeitijd april, ik zie de logica niet. Maart heeft de narcis en die bloeit in februari. Ik vermoed dat dit namengedoe een lobby is van de sierbloementeelt: je geeft de maand een naam van bloemen. Toevallig zijn ze in die maand peperduur, dus tel uit je winst.

Die lobby zit er, met een gevulde portemonnee, vies naast en toch hebben bloemen een betekenis, een eigen taal. Vooral in het victoriaanse Engeland ontwikkelde die taal zich en iedereen kende de betekenis van bloemen.

Als je in die tijd een goede beurt bij je aanstaande schoonmama dacht te maken door haar een mooi veldboeket te geven van gele bloemen van bijvoorbeeld mosterdplant, boerenwormkruid met wat distels en goudsbloemen, dan kon je net zo goed gelijk afscheid nemen van je geliefde. Dat huwelijk ging mooi niet door, daar zorgde schoonmama persoonlijk voor. Dombo, je gaf haar een boeket met afweer, zorg, kommer, na-ijver, onverschilligheid en een oorlogsverklaring. Dat kreeg je nooit meer goed gepraat.

Voor de volledigheid: het sneeuwklokje betekent hoop, lente en vrede. Je had haar dat bloemetje moeten geven.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Deel dit artikel