Platte Thijs
Bron: vereniging oud hoorn

De Robin Hood uit Sherwood Forest kent iedereen, al is het maar uit de films. De vraag is: heeft hij echt bestaan? Het spreekt iedereen aan: “stelen van de rijken en geven aan de armen.” Vooral om het tegenwoordig andersom is. Zelfs de belastingdienst steelt van de armen.  Mark Twain had het juist gezien: ‘wanneer de rijken stelen van de armen noemen we de vrije markt, wanneer de armen het weer terughalen noemen we het diefstal.’

Maar goed, bestond Robin? De woorden ‘Robyn hod in scherewod’ zijn ontleend aan een gedicht dat dateert van rond 1400. Het eerste werk dat Robin Hood vermelde sprak over de “rymes of Robyn Hod,” in de zin van: het is heel bekend.  Dus hij bestond, maar daarmee weten we nog steeds niet wie hij was. Geleerden en andere belangstellenden hebben zich door oude documenten geworsteld. Kandidaten zat van een dappere Saksische graaf die tegen de Noormannen vocht tot een gewone crimineel. Wie het is: geen idee?

Platte Thijs

In Nederland hebben we onze eigen Robin Hood. Platte Thijs is er een van. Hij is een legendarisch figuur uit het Hoorn van de 16e eeuw en komt voor in diverse sagen. De boef stal van de rijken en verdeelde buit onder de armen. Uiteraard waarderen de rijken dit niet en hij werd gearresteerd na een zwaar gevecht, waarbij zijn neus met een zwaard werd afgehouwen (vandaar: Platte Thijs). Hij ontsnapte uit de gevangenis en toen ze hem opnieuw te pakken hadden, vermoorden ze hem. Ter nagedachtenis werd een beeld gemaakt en dat staat nu in het West-Fries Museum.

Tja, gaf hij echt alles aan de armen? Daar wordt aan getwijfeld en in een boerderij in Middenbeemster spookt hij nog rond. Zeggen ze. Vroeger huisde Thijs in de schoorsteen. Inmiddels is de schoorsteen weg, maar Thijs is er nog. Regelmatig zijn er voetstappen gehoord, zonder dat ooit iemand gezien is. Af en toe schijnt de vitrinekast om veel lawaai om te vallen om dan miraculeus ongeschonden weer rechtop te staan. Complotdenkers beweren dat Platte Thijs zijn schat ergens bij de boerderij heeft begraven. Maar tot op heden is niets gevonden. Ach, zo gaat dat met legendes: het begint bij een dubbeltje om te eindigen met een kist gouden dukaten.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram-account.

Deel dit artikel