Vierkeizerjaar

Vierkeizerjaar, heb je daar ooit van gehoord? Ik niet, tot ik het opzocht. Ik heb over de smeuïge pausen geschreven maar de Romeinse keizers waren echt van een andere orde.

Met Caesar meegeteld, tenslotte was hij de naamgever voor het beroep, heb ik over zes keizers geschreven en alleen nummer twee, Augustus, is een natuurlijke dood gestorven. Een pleegde zelfmoord en de anderen werden vermoord. Nogal een gevaarlijk beroep dus. Hun nageslacht hoefde zich over de toekomst geen zorgen te maken. De nieuwe keizer zorgde met een radicale oplossing dat ze daar hun hoofd niet over hoefde te breken.

Na de dood van Nero

Je zou verwachten dat, met zo’n voorgeschiedenis, een gerenommeerd headhuntersbureau zeker een jaar nodig zou hebben om een kandidaat te vinden. Nee hoor. Binnen een jaar vochten de keizers elkaar de tent uit tot keizer nummer vier de macht greep. De ene burgeroorlog was nog niet afgelopen met het koppie kleiner maken van de keizer of de volgende burgeroorlog deed alles nog eens dunnetjes over.

Vierkeizerjaar

Het Vierkeizerjaar was een aaneenschakeling van burgeroorlogen waarin vier keizers elkaar in korte tijd opvolgden. Nauwelijks was Nero dood of de commandant van de keizerlijke garde liep over naar Galba en hup, daar was keizer Galba. Het jaar was net begonnen of Galba werd door een samenzwering onder leiding van zijn rivaal Otho omgebracht. Exit keizer nummer een. Otho had namelijk een wrok. Nero had zijn vrouw ingepikt en hem verbannen naar Portugal. Dat wilde Otho rechtzetten door zelf keizer te worden. Zijn vrouw kreeg hij er niet mee terug. Het verhaal gaat dat Nero die een paar jaar eerder had dood geslagen. Jammer voor Otho gaven de legioenen in Germania de voorkeur aan hun commandant Vitellius. Die won en Otho pleegde zelfmoord. Exit keizer nummer twee. Lang kon keizer Vitellius niet genieten van zijn baan want in Egypte vond Vespasianus dat hij een veel betere keizer was. Hij won, dus had hij gelijk. Vespasianus veroverde Rome en Vitellius kwam om. Exit keizer nummer drie.

Vespasianus

Vitellius had betere troepen en toch won Vespasianus. Hoe kon dat ?  Vrij simpel, de economische wetmatigheid “Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral” ging toen ook al op. Plat gezegd kwam het erop neer dat hij keizer werd omdat hij de Romeinse graanvoorraden in Egypte onder controle had. Generaals telden hun knopen, senatoren schreeuwden moord en brand en vervolgens liepen ze over naar Vespasianus.

Vierkeizerjaar
bouwwerk van Vespasianus en zoons. Bron: Colosseum in Rome (CC BY-SA 2.5 – Diliff – wiki)

Wat valt er over hem te zeggen. Eigenlijk niet zoveel. Net zo min als over zijn twee zoons die hem opvolgden. Men zegt dat het spreekwoord “Pecunia non olet” (Geld stinkt niet) aan hem is toe te schrijven omdat hij een urinebelasting op openbare toiletten invoerde. Samen met zijn zoon Titus sloeg hij de joodse opstand neer, verwoeste Jeruzalem en de tempel. De tempelschatten gebruikten ze om het Colosseum te bouwen. Ooit de gouden ark terug vinden? Vergeet het maar. Die is gesmolten, verkocht en omgezet in baksteen.

Hier vind je mijn contactformulier

Zo ga je naar mijn persoonlijke Facebook

Dit is mijn Instagram account.

Op TikTok vind je me ook

Deel dit artikel